NRK Meny
Normal

Google utfordrer Facebook

Søkemotorgiganten vil revolusjonere sosiale medier med Google+.

Google

Google frykter ikke at det nye hjertebarnet skal lide samme skjebne som Buzz eller Wave. - Dette er ikke noe eksperiment, vi satser stort her, sier produktsjefen.

Foto: Skjermdump

Google har de siste årene gjort flere fremstøt for å markere seg på sosiale medier-arenaen, foreløpig uten voldsomt hell.

Prosjekter som Buzz og Google Wave har slitt med å nå ut til massene, men Google gir ikke opp - nå kommer Google+.

Sirkler og gnister

Det er vanskelig å komme utenom sammenligninger med Facebook når man prater om nye løsninger på sosiale medier-fronten, og Google+ har sine likheter med den suverene markedslederen.

Blikkfanget er the stream - nyhetsstrømmen. Sammen med Sparks - en tjeneste der du kan skreddersy the stream etter dine egne interesser - utgjør dette Google+ sin versjon av Facebooks nyhetsoppdateringer.

Circles er navnet på applikasjonen som gjør deg i stand til å sortere vennene dine i forskjellige kategorier, og velge hvem du vil dele hva med.

I bloggen sin skriver Google at problemet med dagens sosiale medier-tilbud er at alle venner havner i samme kategori, noe som gjør at kommunikasjonen blir skadelidende.

De har gitt Circle-funksjonen slagordet share what matters, with the people who matter most - og vil åpenbart forandre på måten vi fordeler informasjon til nettvennene våre.

Steder å henge

Hangouts er en funksjon som lar personer signalisere at de har lyst til å slå av en videoprat/chat. Google mener at andre nettbaserte pratefunksjoner ikke skiller godt nok mellom når folk er tilgjengelige og når de faktisk har lyst til å småprate, men at hangouts vil forandre på det.

– Med Google+ ville vi gjøre nettbaserte samlinger morsomme, ledige og uanstrengte, derfor lagde vi hangouts, heter det i bloggen.

I likhet med Facebook har Google+ en lettvint måte å fortelle andre at du setter pris på et eller annet - +1-knappen ser ut til å ha omtrent samme funksjon som Facebooks liker.

– Kan revolusjonere sosial samhandling

Google+ er utvikla under kodenavnet Emerald Sea , og er ifølge Wired et resultat av en langsiktig plan som har involvert de fleste av Googles tjenester.

– Vi er i ferd med å gjøre Google til et sosialt møtested på et nivå og i en skala vi aldri tidligere her prøvd, sier Vic Gundtora som leder Googles sosialiseringsprosjekt til Wired.

Og selv om veien til nettsosialt verdensherredømme kan virke lang med etablerte størrelser som Facebook og Twitter i veien, mener produktsjef Shimrit Ben-Yair at det er god plass til en ny stor aktør.

– På Facebook deler jeg for mye. På Twitter deler jeg for lite. Hvis Google+ treffer et sted midt i mellom kan vi revolusjonere sosial samhandling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.