Hopp til innhold

– Klare for utenomjordisk angrep

Hva ville skje hvis USA ble angrepet av romvesener og utradert fra kartet? Google er i alle fall forberedt.

Independence day

Uvirkelig eller ikke, Googles sikkerhetssjef mener å være godt forberedt om vi skulle få fientlig besøk fra rommet. Her et bilde fra katastrofefilmen 'Independence Day'.

Foto: ARKIV / Scanpix

Slapp av, din IT-hverdag er trygg. Et av verdens mest verdifulle merkenavn og dataselskaper, Google, har selvfølgelig trent på et slikt scenario.

Lite er overlatt til tilfeldighetene når sikkerhetssjef Eran Feigenbaum og resten av Google Enterprise tenker sikkerhet. Da må det utenkelige også tas med i ligningen.

– Forberedt på det utenkelige

Eran Feigenbaum

Sikkerhetssjef i Google, Eran Feigenbaum, liker å være føre var.

Foto: Google

– Vi må kunne tillate oss å leke litt med slike tanker, forteller Feigenbaum i et intervju med Computerworld.

– En del av vår katastrofe-gjenopprettingsplan går ut på å forberede seg på det verst tenkelige.

Det verst tenkelige for Feigenbaum i fjor var imidlertid ikke det vi vanligvis tenker kan hende i California.

Det er her selskapet har sitt hovedkvarter, i velkjente Googleplex i Silicon Valley.

Utenomjordisk scenario

Mer eller mindre reelle trusler som jordskjelv, atomangrep eller islamistisk terror måtte vike for det som er mer sannsynlig å hende i en Hollywood-blockbusterfilm.

– Utgangspunktet var at Google hadde blitt angrepet av romvesener, og California var «vasket av kartet», sier han.

– Vi tenkte: Hva gjør vi nå? Hvordan opprettholder vi infrastrukturen?

Sikkerhet i førersetet

Feigenbaum mener nemlig en god sikkerhetsorganisering ikke kun handler om sikkerheten i seg selv, men hvordan man reagerer på en hendelse.

På sin side sysselsetter Google mer enn 250 dedikerte fagpersoner innen sikkerhet, i tillegg til en rekke interne revisjonsgrupper og et eget fysisk sikkerhetsteam.

Opera: – Prioriterer ikke romvesener

Jan Standal

Jan Standal, produktdirektør i norskstartede Opera Software.

Foto: Opera Software ASA

Hos lillebror Opera Software i Oslo, mest kjent for å ha utviklet verdens femte mest populære nettleser, møtes Googles preventive sikkerhetstiltak med en viss humoristisk distanse.

Produktdirektør Jan Standal greier ikke helt å se nødvendigheten av å bruke tid på å forberede seg på et slikt utenomjordisk besøk.

– Tja, vi er så opptatte av å planlegge for mer jordnære scenarioer - som kabelspisende gravemaskiner, strømbrudd, serverbrudd, linjekapasitetsbrudd og slikt at romvesener står litt langt nede på listen, sier han til NRK.

– Det vi er temmelig sikre på, er at om romvesener skulle være så misfornøyd med servicen vår at de skulle ønske å angripe oss på et eller annet vis, har vi en backupløsning som kan ta over.

Automatisk overtagelse

Om det utenkelige skulle skje, og Skandinavia for eksempel skulle bli skylt vekk i en katastrofal tsunami, mener likevel Standal å ha vanntette løsninger.

– Ifølge dette verste scenarioet, ville et av våre andre datasentere verden over ta over for brukerne av Opera Mini på mobilen verden over. Det vil skje automatisk.

Opera Mini er selskapets java-baserte nettleser for mobile enheter.

– Det verste som kan skje er at alle datasenterne på verdens kontinenter og deres sikkerhetsanordninger alle ble tatt ut samtidig, sier han.

– Men i en slik situasjon tror jeg folk har annet å bekymre seg over enn at mobilsurfingen går tregt.

– Vårt ansvar

Eran Feigenbaum, som forøvrig er blitt kjent i USA som mentalist i TV-programmet «Phenomenon» - under navnet Eran Raven - mener derimot det er Googles ansvar overfor kundene å tenke på absolutt alt.

– Dette er noe folk ikke liker å snakke om, at man kan ende opp for eksempel i en bilkrasj, sier sikkerhetssjefen i intervjuet.

– Men hvis vi står overfor en hendelse der kundens data er i fare, er det vårt ansvar å varsle kundene. Mange tror at hvis noe hender med dine data, vil du ikke nødvendigvis få vite om det, men vi vil fortelle deg, sier han.