Hopp til innhold

Golfstrømmen har skiftet kurs

To vintre på rad har Isfjorden på Svalbard vært isfri. Forskerne mener Golfstrømmen har skylda.

Åpen fjord Svalbard
Foto: Njord Røv / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

De siste to årene har Isfjorden på Svalbard vært farbar vinterstid. Store mengder is har smeltet, og de fleste har ment klimaendringene har skylda. Men nå har forskere ved Universitetet på Svalbard (UNIS) funnet ut at Golfstrømmen har skiftet kurs.

Nordavinden får skylda

I februar i 2006 var det en skikkelig uvær på Svalbard. En sterk nordavind regjerte i Framstredet, havområdet mellom Svalbard og Grønland. Samtidig som uværet herjet, begynte isen i Isfjorden å smelte. Nå mener forskerene, med førsteamanuensis i oseanografi ved UNIS, Frank Nilsen, i spissen, at uværet fikk Golfstrømmen til å endre kurs.

- Vinden skubbet det kalde vannet vekk fra kysten og slapp til det varme vannet fra Golfstrømmen i stedet, forklarer Nilsen.

Høyere opp – lenger inn

Golfstrømmen går vanligvis 100 meter under overflata, men nå finner forskerne det varme vannet kun 25 meter under havoverflaten. Det varme vannet har også kommet mye nærmere land enn før. Dermed strømmer det nå inn i både Isfjorden og andre fjorder på Svalbard.

Konsekvensen er merkbar. Isfjorden, som vinterstid pleier å holde en temperatur på – 1,9 grader C, er nå målt til + 2 grader C. Dermed blir ikke vannet til is. Realiteten er den motsatte. Isen som allerede er der, smelter.

Fra minus til pluss

- Det at Golfstrøm-vannet går såpass høyt, gjør at det påvirker ismassene nord for Svalbard ekstra sterkt, sier Nilsen.

På satellittbildene vises det som store åpne områder både nord og vest for Svalbard.

For at denne prosessen skal stanse, mener Nilsen at det trengs en spesielt kald vinter på Svalbard. Da kan det varme vannet tvinges ut og tilbake i sitt normale leie igjen slik at Isfjorden igjen blir islagt.   

Frank Nilsen

Førsteamanuensis Frank Nilsen jobber for å måle temperatureni havet mens NRKs fotograf Per Ingvar Rognes filmer.

Foto: Njord Røv / NRK