Ifølge Tescos relamefilm er Sør-Koreanere det nest mest hardtarbeidende folket på jorden, og derfor blir også fritiden svært dyrbar.
Tesco, som har kalt selskapet Home Plus i Sør-Korea, har bestemt seg for å gjøre handlingen til Sør-Koreanere mer effektiv ved å sette opp virtuelle matvarebutikker på T-banestasjoner og lignende steder.
”Matvarebutikken” ser ut som en stor reklameplakat, hvor alle produktene er stilt pent på rekke.
Kundene finner de matvarene de vil ha, og velger ut de produktene som ser fristende ut. Alt skjer via deres egne smarttelefoner.
Slike koder kan du bruke til å handle mat med i Sør-Korea.
Selve handlingen skjer ved hjelp av såkalte QR (Quick Response) - koder.
Dette er små, firkantede strekkoder som kan skannes med kameraet på en smarttelefon.
Det er bare å lete fram de matvarene du vil ha på reklameplakaten, skanne koden, og få varene levert på døren hjemme.
Sparer to timer
Eirik Solheim, redaksjonssjef i NRKbeta, NRKs sandkasse for teknologi og nye medier, synes dette høres supert ut, hvis forholdene ligger til rette for det.
Redaksjonssjef i NRKbeta, Eirik Solheim.
Foto: Svein Aronsen / NRK– Dette høres ut som en kjempegod idé, men det må være et godt system for å kjøre hjem varene, sier Solheim.
Han er ikke helt sikker på at Norge er stedet hvor dette hadde slått best an.
– Jeg vet ikke om vi lever stressende nok liv til å bruke dette. Det har jo vært mange forsøk på hjemkjøring av varer i Norge, men det har liksom ikke slått helt an.
– Det er kulturelt stor forskjell mellom oss og land som Sør-Korea og Japan. Det er vanskelig å se hva som vil slå an både her og der.
Solheim bruker hjemkjøring av matvarer selv, og er blitt en stor fan av å få varene på døren.
– Det er supert, vi sparer to timer av lørdagen på å slippe å handle.
– De varene som er kjedelig å handle får jeg sendt hjem, så kan vi heller gå i butikken for å kjøpe luksusvarer, avslutter Solheim.
Ikke noe for Norgesgruppen
Informasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen tror ikke deres butikker kommer til å selge matvarer på t-banestasjoner med det første.
– Min første tanke er at dette ikke er noe som ville slått an her hjemme. Sitasjonen i Norge og Sør-Korea er ganske forskjellig. Der bor folk veldig tett, mens i Norge er det et unikt marked.
– Folk bor veldig spredt, og bare varelevering til butikker som ligger utenfor allfarsvei kan være en utfordring.
Søyland synes allikevel dette var et inspirerende tiltak.
-Det er morsomt å få inspirasjon fra andre steder, og vi følger med i utviklingen. Vi ser allikevel på innovasjon med norske øyne, og dette høres ikke ut som noe for Norge i første omgang, forteller Kine Søyland.
Smarttelefoner
Eirik Solheim mener at dette er et godt eksempel effektiv bruk av ny teknologi.
– Smarttelefonen er en potensiell butikk i lommen som vi alltid har med oss. Hvis det kommer et forlokkende tilbud, så kan vi benytte oss av det med en gang.
Nå gjenstår det bare å se om buss-, t-bane- og togstasjoner blir fylt med virtuelle matvarer også i Norge.