Hopp til innhold

I ferd med å gjenopplive munnfødende frosk

Den magerugende frosken som døde ut i 1983 er nå i ferd med å bli gjenoppliva gjennom Lasarus-prosjektet.

Gastric-Brooding Frog

Rheobatrachus silus legger egg, svelger eggene, og føder med munnen.

Foto: Australian Government Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts

Den australske raringen Rheobatrachus silus - magerugende frosk - døde ut i 1983.

Nå har forskere ved University of Newcastle gjenopplivet froskens arvemateriale - de tror det er et tidsspørsmål før de får klona fram faktiske frosker.

Føder med munnen

Den magerugende frosken legger egg som vanlige frosker, men der slutter likheten. Frosken svelger nemlig eggene, klekker dem ut i magen, og føder med munnen.

Magerugeren holdt til på et lite område i Queensland, men døde ut som følge av habitattap, ugress, parasitter og sopp.

Forskerne som jobber med Lasarus-prosjektet har fått tak i cellekjerner fra vevsprøver som ble lagt i en vanlig fryser på syttitallet.

Ved hjelp av somatisk cellekjerne-overføring (SCNT) har de nå tatt et langt steg i retning av å bringe frosken tilbake i faunaen.

Reaktiverer døde celler

SCNT går i meget korte trekk ut på å bytte ut cellekjerner. I dette tilfellet har de tatt egg fra Mixophyes fasciolatus, en slektning av magerugeren, og bytta ut de levende cellekjernene med eksemplarer fra den utdødde arten.

– Vi har reaktivert døde celler, og gjenoppliva den utdødde froskens arvemateriale i prosessen. Nå har vi ferske celler å bruke i fremtidige kloneeksperimenter, forteller prosjektleder Mike Archer i en pressemelding fra universitetet.

Han er overbevist om at hindringer de nå vil støte på vil være av teknologisk art, ikke biologisk.

– Vi har uansett demonstrert at denne teknologien kan være gull verdt når hundrevis av reptilarter er i ferd med å bli utrydda.