NRK Meny
Normal

Slankekur ga kul på magen

I fem år slet Jannicke Reitan Karlsrud og mannen Roger med å bli gravide. Men en slankekur ordnet kul på magen.

Jannicke Karlsrud
Foto: NRK

Å gå ned mellom fem og ti kg i vekt, var det som gjorde susen for å sikre en stor mage. Det mener i alle fall Jannicke Reitan Karlsrud fra Stjørdal. I fem år hadde hun og mannen Roger prøvd å bli gravide uten å lykkes. 

 

Slankekur hjelper

 

Dermed fikk de komme til en grundig sjekk ved St.Olavs Hospital i Trondheim. Her fikk Jannicke diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Sykehuset hadde ingen egen behandling for PCOS, men Jannicke fikk tilbud om prøverørsbefruktning og informasjon om hormonforstyrrelsen. En av beskjedene legene ga, var at et sunnere kosthold og mosjon sansynligvis ville hjelpe på.

Jannicke fulgte oppfordringen og gikk ned mellom fem og ti kg i vekt. Hun er selv overbevist om at dette var avgjørende for et vellykket prøverørsforsøk.

Ifølge forskerne kan da også en vektreduksjon på bare fem prosent hjelpe kvinner til å bli gravide.

LES:   Hormonproblem hindrer graviditet

 

Dårlig eggløsning

 

Et av de viktigste problemene for Jannicke var at hun hadde uregelmessig menstruasjon.

- Hos meg kunne det gå tre måneder, det kunne gå seks og det lengste var vel elleve måneder mellom hver menstruasjon, forteller hun.

Dette er et typisk fenomen for PCOS-kvinner. Eggene i eggstokken stopper i utviklingen. De løsner ikke som de skal, og kan dermed ikke befruktes og bli en baby. De halvt utviklede eggene vises i stedet som hulrom eller blærer i eggstokken dersom en tar en ultralyd, og dette er et av de aller sikreste tegnene på at en kvinne er rammet av PCOS. 

LES: 50.000 rammet av hormonforstyrrelse

SE INNSLAG: Hormonforstyrrelse hindrer kvinner i å bli gravide  

 

Deltar i studie

 

Jannicke sier hun aldri tvilte da hun fikk tilbud om å bli med i  PregMet-studien. Problemene hun selv har hatt, gjorde at hun gjerne ville bidra til mer forskning på temaet.

- Jeg vet ikke om jeg spiser juks eller ekte Metformin, men svangerskapet har i alle fall gått helt uten komplikasjoner, sier hun og stråler. 

– Faktisk har jeg sjelden følt kroppen mer i balanse, smiler hun.

LES: Vil du vite mer om PregMet-studien og eventuelt selv delta? Se her

 

Jannicke og Roger Karlsrud

Jannicke og Roger Karlsrud kan endelig se på babytøy etter at hun har slitt med PCOS og barnløshet i flere år

Foto: NRK