NRK Meny
Normal

Gigantskulptur funnet i Tyrkia

Arkeologer har funnet en ekstraordinært godt bevart gigantskulptur under utgraving i en oldtidsby i det sørøstlige Tyrkia.

Gigantstatue i Tyrkia

Giganstatue funnet av arkeologer i det sørøstlige Tyrkia. Kun overkroppen er bevart i ett stykke. Den måler 1,5 meter. I hendene holder figuren et spyd og hvetaks. Rundt halsen har den en månesigdformet brystplate. Det oransje båndet er et støttebånd brukt av arkeologene for å sikre statuen.

Foto: Jennifer Jackson/Montasje mot ny bakgrunn: Forskning.no

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Den er minst 2700 år gammel og har en gang voktet porten inn til kongenes borg, går det fram av en pressemelding fra University of Toronto i Canada.

Hodet og overkroppen av skulpturen er bevart ned til midjen. Denne delen av skulpturen måler 1,5 meter. Skulpturen vil opprinnelig ha vært mellom 3,5 og fire meter høy med hele kroppen intakt.

Ansiktet har skjegg og øynene består av innfelt hvit og svart stein. Den forseggjorte frisyren har krøller i langsgående bånd.

Mannen har bøyde albuer og underarmene ustrakt. I den ene hånda holder han et spyd, i det andre hveteaks. På hver arm har han armbånd dekorert med løvehoder.

Skulpturen ble funnet under pågående utgravinger i det sørøstlige Tyrkia.

Les hele saken hos Forskning.no.