Hopp til innhold

Giganter innen matematikken får Abelprisen 2015

De amerikanske matematikerne John F. Nash Jr. og Louis Nirenberg får årets Abelpris for forskning som kan forklare fenomener som trafikk-køer og tsunamier, blodomløp og oljeutvinning.

Får Abelprisen 2015

John F. Nash Jr. og Louis Nirenberg får Abelprisen 2015. Prisen deles ut av H.M. Kong Harald 19. mai.

Foto: © Peter Badge/Typos 1 in coop. with the HLF-(J.Nash)©NYU Photo Bureau: Hollenshead (Louis Nirenberg)

Hvorfor oppstår en trafikk-kø? Hva skjer når en tsunami når grunt vann? Til grunn for all forskning rundt slike fenomener ligger differensialligninger som John F. Nash og Louis Nirenberg har bidratt til å utvikle.

Onsdag kunngjorde preses Kirsti Strøm Bull i Det Norske Videnskaps-Akademi at de to amerikanske matematikerne er tildelt årets Abelpris.

Universalverktøy

Abelprisen 2015

Preses Kirsti Strøm Bull i Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjør tildelingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

86 år gamle John F. Nash Jr. og 90 år gamle Louis Nirenberg regnes blant gigantene innen matematikken i det 20. århundre, og i begrunnelsen til Det Norske Vitenskaps-Akademi heter det at de to får Abelprisen for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke-lineære partielle differensialligninger og deres anvendelse i geometrisk analyse.

– De har rett og slett laget et matematisk universalverktøy. Arbeidet de har gjort med å utvikle dette verktøyet har vært svært nyttig for forskere som jobber med grunnleggende fenomener innenfor fysikk og kjemi, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Arne Bernhard Sletsjøe, til NRK.

Stor innflytelse

Verktøyet kan brukes i kompliserte beregninger av forholdet mellom størrelsen på et objekt og endringer.

Det kan for eksempel være beregninger av hvordan en tsunami endrer karakter når den kommer inn i grunt vann, hvordan en kø i trafikken utvikler seg, hvordan en befolkning vokser eller hvordan blodomløpet foregår.

Kunnskapen man får kan legge grunnlaget for eksempel for å utvikle beredskapssystemer mot tsunamier eller utforming av veier.

A beautiful mind

John F. Nash Jr.

John F. Nash er mannen som var utgangspunktet for filmen «A Beautiful Mind».

Foto: Peter Badge/Typos 1 in coop. with the HLF / NTB scanpix

John F. Nash er en av få matematikere som er kjent utenfor de akademiske sirkler. Det kommer av filmen om ham, A Beautiful Mind fra 2001, som fikk en Oscar.

Men filmen handler først og fremst om Nashs bidrag til utviklingen av spillteori, noe han arbeidet med i begynnelsen av karrieren, og som han mottok Nobelprisen i økonomi for allerede i 1994.

Louis Nirenberg har hatt en av de lengste og mest feirede karrierene innen matematikken. I motsetning til Nash likte han å arbeide i et fellesskap, og de aller fleste av artiklene hans er skrevet i samarbeid med andre.

Abelprisen deles i år ut for 13. gang. Prisutdelingen vil skje i Universitetets Aula i Oslo 19. mai. Det er H.M. Kong Harald som overrekker Abelprisen for 2015.