Gener bestemmer svettelukt

Den vonde svettelukten til mannen ved siden av deg på bussen er ikke bare hans skyld, men også litt din.

Svett mann
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Forskere ved Rockefelleriuniversitetet i USA har i samarbeid med Dukeuniversitetet funnet et gen som avgjør hvordan du oppfatter stoffet androstenon som finnes i svette. Noen syns lukten minner om urin, andre beskriver den mer som vanilje og en tredje gruppe lukter ingenting ved normale konsentrasjoner.

Hvordan du oppfatter svettelukt er dermed avhengig av genene dine.

SE: Svettelukt ligger i andres gener  

- Tips de som stinker

Dersom du har den varianten av genet som gjør at du ikke lukter androstenon, er du altså heller ikke stand til å lukte hvordan din egen kroppslukt oppfattes av andre.

- For egen kontroll kan det være greit å ha den versjonen av genet som gjør at du lukter det som urin, sier Tore Slagsvold, professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han synes synd på folk som ikke har dette genet.  

- De bør kanskje få et tips når de virkelig stinker, mener han.

 

Sexduft

Stoffet androstenon brukes av mange dyr for å tiltrekke seg partnere og stimulere til parring. I hvilken grad det påvirker oss mennesker, er omdiskutert, men Schrödingers katt har tidligere fortalt at forskere kan måle fysiske reaksjoner i hjernen når den blir utsatt for mannesvette. 

SE: Hjernen reagerer på mannesvette  

Androstenon ligner det mannlige kjønnshormonet. Det finnes i mindre grad også i kvinners svette. Slagsvold mener det er et interessant stoff og ønsker mer forskning på området.

- Hvis man er sammen med en som lukter sterkt, kanskje det signaliserer dominans og høy status. Det bør undersøkes, sier han.

 

LES OGSÅ: Så ofte blir trusa vasket