– Stort tilbakeslag for alle som forsker på hiv/aids

Barnet som i fjor skal ha blitt kurert for hiv, har nå fått påvist viruset i kroppen igjen, opplyser amerikanske helsemyndigheter.

Dr. Deborah Persaud fra Johns Hopkins' Children's Center i Baltimore

Dr. Deborah Persaud fra Johns Hopkins' Children's Center i Baltimore er blant legene som har jobbet med barnet som ikke lenger har hiv.

Foto: Ap

– Dette er et stort tilbakeslag for barnet, det medisinske teamet og for alle som forsker på hiv/aids, sier Dr. Anthony Fauci, ved USAs nasjonale institutt for allergi og smittsomme sykdommer.

Da forskerne i mars i fjor kunngjorde at barnet var kurert for hiv, gikk nyheten verden rundt. Amerikanske forskere mente babyen ville leve et langt liv.

Født med hiv

Barnet som da var 2,5 år, ble ansett som det første eksempelet på en «funksjonell kur» mot hiv for personer født med viruset.

– Etter ett år uten å ta noen former for medisiner er barnets blod fortsatt fritt for virus. Det gjelder til og med ved bruk av de aller mest sensitive testene som finnes, uttalte lege og forsker Hannah Gay ved University of Mississippi da nyheten ble kjent i mars i fjor.

Men dessverre for barnet, som nå er fire år, skal legene igjen ha funnet spor av viruset i blodet.

Da forskerne trodde de hadde klart å kurere babyen, var de ikke sikre på hva som gjorde utslaget, men en teori var at behandlingen kom i gang få timer etter fødselen.

30 timer etter fødselen satte de barnet på en kur med tre antiretrovirale medikamenter som kan bremse formeringen av viruset i blodet.

Kun en måned etter at behandlingen hadde kommet i gang, var nivået av hiv i blodet så sterkt redusert at det ikke var målbart i rutinemessige laboratorieprøver.