Fungerer denne i virkeligheten?

Star Wars-effekter under lupen - se dokumentaren her!

Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor)

Obi-Wan Kenobi med lyssabelen sin. Men kan denne fungere i virkeligheten?

Foto: Promo

Star Wars-filmene utspiller seg i en galakse langt, langt unna vår egen. Men kunne tilsvarende fenomener skjedd her i Melkeveien? Hvor mye av Star Wars-teknologien finnes allerede? Lyssabler, romeksplosjoner og fartøy som beveger seg med lysets hastighet - faktabasert eller fri fantasi?

Se Tekno spesial - Star Wars møter virkeligheten

En lyssabel har stått høyt på ønskelista til mange unge gutter de siste 30 åra. Men kan en sabel av lys skjære gjennom kjøtt, bein og metall? Nei, sier Marc Rayman fra NASA .

- Lys er alt for immaterielt, det kan ikke stå imot gjenstander som lyssablene i Star Wars gjør.

En laser kan i teorien skjære i materie. Men to lasere ville ikke kunne klinke mot hverandre som lyssablene i Star Wars gjør. En laser vil heller ikke slutte etter en meter, men fortsette i det tilnærma uendelige med mindre den spres, absorberes eller reflekteres.

Hva med plasma da, kan det hende at lyssablene er lagd av det? Oppvarma plasma gløder som en lyssabel, og på grunn av magnetisme vil de ikke skjære gjennom hverandre. Problemet er bare at plasma må holde en viss temperatur for å kutte like effektivt som i filmene. Ca. 200 millioner grader...

Jabba the Hutt og Han Solo fra filmen "Star Wars"

Jabba the Hutt-figurer ser vi lite til i våre nærmiljø. Men hvor mye annet i Star Wars er fri fantasi?

Foto: 20th Century Fox / AP

OK, så lyssablene funker best i en annen galakse. Men hva med eksplosjonene og lydene i rommet? Og hva med romskipene - kan de ha så svære vinduer? Kan de svinge så kjapt? Kan de akselerere opp til lysets hastighet?

Se dokumentaren og få svar!

Se Tekno spesial - Star Wars møter virkeligheten