Frykter kriminelle vil ta fullstendig over nettet

Hvis ikke politiet og samfunnet våkner, må folk om et par til å slutte å bruke internett fordi de kriminelle har tatt over, mener sjefen for det europeiske cyberkrimsenteret.

Hvis ikke politiet og samfunnet våkner, må folk om et par til å slutte å bruke internett fordi de kriminelle har tatt over.

Se saken fra Dagsrevyen

Sjefen for det europeiske cyberkrimsenteret Troels Ørting var i dag i Oslo, der han talte til politiledere fra alle de nordiske landene.

Cyberkrimsenteret har ansvaret for å bekjempe internettkriminalitet på tvers av landegrensene. Politi og myndigheter nå må ta denne kriminalitet på alvor før de kriminelle tar over nettet.

– Hvis ikke tror jeg det blir så mye datakriminalitet at folk vil la være å bruke internett. Hvis du får stjålet alt du eier og har så vil du si "jeg gidder ikke være med lenger". Det vil komme en negativ stemning rundt internett, sier Ørting

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier internettkriminalitet blir et stadig større problem. Dette har ikke politiet tatt alvorlig nok, erkjenner han.

Byråleder i Coxit Magnus Brøyn om nettkriminalitet

Byråleder i Coxit Magnus Brøyn om nettkriminalitet

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)