Hopp til innhold

Nytt dronekamera tar overvåking til nye høyder

Høyteknologisk kamera med utrolig detaljnivå og nøyaktighet er utviklet i USA. Det skal brukes i droner for spionering fra lufta. Amerikanske myndigheter vil ikke si noe om kameraets fremtid.

ARGUS-IS

Et kamera festet på undersiden av droner filmer HD-video fra 5000 meters høyde.

Foto: DARPA

Bruk av droner er allerede en kjent og omstridt metode for overvåking, og USA er et av landene som iløpet av de siste årene har økt bruken av ubemannede luftfartøy for spionasje.

Nå har Defense Advanced Research Agency (DARPA), i samarbeid med BAE Systems, utviklet et høyteknologisk kamera som skal ta overvåkning til nye høyder - bokstavelig talt.

Utrolige detaljer

USAs kamerateknologi ble vist frem i dokumentarserien «Nova» på kanalen PBS.

Kameraet har fått navnet ARGUS-IS (Autonomous Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance Imaging System), og er festet til understellet på dronene. Kameraet er mye bedre enn de som brukes i dag og gir helt nye muligheter.

Med en oppløsning på 1,8 gigapiksler kan kameraet få øye på objekter og gi detaljerte bilder fra 5000 meters høyde. Superkameraet kan oppdage gjenstander som er så små som 15 cm.

Med andre ord kan det fange opp både fugler og mennesker. Står du på fortauet og vinker til himmelen kan kameraet faktisk se det.

All bevegelser spores av kameraet. Dette gjør det enkelt å følge med på hva som skjer til enhver tid.

Får ikke si noe om kameraets fremtid

ARGUS-IS filmer alt i sanntid og strømmer video ned til bakken. Det lagrer også opptak ombord - og siden kameraet er så høyoppløst tar videoen stor plass. Kameraet kan lagre opptil 1 million terrabyte - hver dag. Det tilsvarer 5000 timer med HD-video.

– Dette er neste generasjons overvåkning. For første gang har vi faktisk tillatelse fra myndighetene til å vise de grunnleggende mulighetene systemet gir, sier kameraets far, Yiannis Antoniades, i dokumentaren.

– Det er viktig for offentligheten å vite at dette eksisterer, sier han.

Selv om myndighetene har latt utviklerne å snakke om selve oppfinnelsen, får de ikke lov til å si noe kameraets fremtid.

Om kameraet allerede har vært i bruk, eller er det i dag, får de heller ikke avsløre.

Bekymret personvernsekspert

Ann Rudinow Sætnan, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, er ekspert på personvern og overvåking. Hun er bekymret for trenden med stadig mer overvåking.

Black Hornet

Droner kan bli på størrelse med øyenstikkere, sier NTNU-professor. Det er Black Hornet fra Prox Dynamics et bevis på - den er en flyvende kikkert som veier bare 16 gram.

Foto: Prox Dynamics

– Jeg er både betenkt og skeptisk til dette. Foreløpig er de fleste droner ganske store og dyre, men trenden er jo at de blir billigere og mindre, uten at det går utover kvaliteten og mulighetene, sier Sætnan.

Hun frykter en fremtid med bitte små kameraer som til enhver til kan være rundt oss.

– Hvordan blir det når vi ikke vet om det var en øyenstikker eller et kamera som fløy forbi oss, spør hun, og legger til:

– Dette kan true oss fordi vi til enhver tid vet at noen kan overvåke oss.

Hun har tidligere ikke sett droner med samme kapasitet som ARGUS-IS, men mener det blir ekstra problematisk dersom kameraet tar så gode bilder at man kan bli identifisert fra lufta.

– Folk tenker at de ikke har noe å frykte, men man vet jo aldri hvem som bruker informasjonen, og hvordan de tolker bildene, sier hun.