Framtidas klær kan se og høre

Og allerede nå kan de skifte farge.

Yoel Fink ved MIT

Smarte tekstiler gjør mer enn å holde deg varm. De kan nemlig fungere som høyttaler, kamera eller mikrofon i tillegg til de mer åpenbare funksjonene.

Ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) jobber en gruppe forskere ledet av professor Yoel Fink med fargeskiftende fibre som kan sys inn i vanlige klær. Fibrene er hule med speil på innsida, og tilsatt lys kan de i prinsippet projisere hvilke farger som helst.

-Fibrene er så små at du kan lage et hvilket som helst mønster i en hvilken som helst fargenyanse, forklarer Fink.

Fibre som kan skifte farge

Yoel Fink viser fram de spesielle fibrene.

Seende fibre

Fargeskiftende klær virker kanskje ikke revolusjonerende, men det gjør derimot klær som kan se. Og de er i ferd med å bli en realitet. Disse såkalte seende fibrene registrerer lyset og hvilken retning det har. Foreløpig klarer de bare å avbilde enkle figurer, som for eksempel bokstaver. Men Fink mener at det på sikt vil gå an å erstatte vanlige kameralinser med tekstiler.

- Vi kombinerer spesielle fibre som er i stand til å oppdage lys på forskjellige bølgelengder. Disse veves sammen til et nett som kan se på samme måte som et øye. I framtida håper vi å kunne klare å bruke dette i klær og andre fleksible overflater.

Om noen år kan altså soldater kanskje trekke på seg uniformer som gjør at de "ser" 360 grader rundt seg. Og det amerikanske forsvaret er allerede med og sponser utviklingen av fibre som gjør at man kan identifisere soldater på slagmarka.

Men Fink og hans kompanjonger på fiberlaben ved MIT gir seg ikke der. De har allerede jobba frem et fiber som er basisen i lasere som brukes til kirurgiske operasjoner. I tillegg jobber de med tekstiler som kan fange opp lyd og som kan kode inn informasjon i selve lyset som klærne reflekterer.