Foxconn lover bedre arbeidsforhold

Den kinesiske Apple-leverandøren får sterk kritikk i uavhengig rapport, både Foxconn og Apple sier de tar kritikken på alvor.

Kinesiske arbeidere

Foxconn har 1,2 millioner ansatte i Kina, og lager produkter for blant andre Apple, Microsoft og Hewlett-Packard.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Apples største underleverandør - taiwanske Foxconn - har hatt et år med mye negativ oppmerksomhet.

Minst 15 fabrikkarbeidere har tatt sitt eget liv de siste årene, og i januar trua 300 stykker med å kaste seg ned fra fabrikktaket i en protest mot dårlige arbeidsforhold.

Det hjalp heller ikke at det populære radioprogrammet This American Life via en egen episode til Foxconn-kritikk - selv om programmet senere ble fjerna på grunn av flere fabrikasjoner.

I kjølvannet av dette har Apple blitt med i Fair Labour Association (FLA), en gruppe som overvåker arbeidsforhold. De sendte inspektører til tre av Foxconns 13 fabrikker i Kina.

Rapporten fra fabrikk-besøkene ble publisert tidligere i uka, og er nedslående lesning for Foxconn.

Flere klare brudd

Den omfattende undersøkelsen avdekka flere klare brudd på kinesiske arbeidsmiljølover:

  • Enkelte ansatte jobba 11 dager i strekk uten fridag.
  • Ansatte jobber ofte mer enn 60 timer i løpet av ei uke.
  • Overtid var ofte ulønna.
  • Sikkerhetsmessig utrygge fabrikker

I tillegg fortalte 43 prosent av arbeiderne at de hadde vært involvert i - eller vitne til - ulykker i fabrikken, mens nesten to tredjedeler fortalte at de ikke kunne leve av lønna.

Les hele rapporten her

Gjennomsnittlig månedslønn på de tre fabrikkene varierte fra $360 (2050 NOK) til $455 (2600 NOK).

Rapporten beskriver også arbeiderne som "i stor grad fremmedgjort" fra ledelsen.

Foxconn kutter timer

Foxconn annonserte umiddelbart etter rapportens publikasjon at de ville kutte ned på arbeidernes timer sånn at ingen jobber mer enn de tillatte 49 timene i uka. Tusenvis av nye arbeidere vil bli ansatt for å sikre at de har nok arbeidskraft.

Dette skal gjøres uten å redusere arbeidernes lønn, noe som da vil føre til en anstendig økning i timelønn.

Foxconn har lovt å utbedre feilene FLA-rapporten påpeker innen sommeren 2013, noe som uunngåelig vil føre til høyere utgifter for Apple. I hvor stor grad det blir kundene som til slutt tar disse utgiftene gjenstår å se.

– Vil vise seg å være tomme løfter

Apple sier selv i en uttalelse at de synes det er viktig å bemyndige arbeidere, og å få dem til å forstå sine egne rettigheter.

«Vi har jobba i mange år for å utdanne arbeidere, forbedre arbeidsforhold, og å gjøre Apples distribusjonskjede til et eksempel til etterfølgelse. Det er derfor vi ba FLA om å gjennomføre denne undersøkelsen.»

Alle er ikke like overbevist om at rapporten fører til at Apple følger opp det de lover. SumOfUs, en koalisjon av fagforeninger og forbrukergrupper, er blant skeptikerne.

– Rapporten vil følges av nye løfter fra Apple, som kommer til å vise seg å være like tomme som de andre løftene de har gitt de siste fem åra, sier de ifølge BBC.