Hopp til innhold

Fossilfunn gir nye opplysninger om dinoutslettelse

Funnet av et dinosaurhorn støtter teorien om at en asteroide tok knekken på dinosaurene.

US-SCIENCE-DINOSOURS-TOURISM US-SCIENCE-DINOSOURS-TOURISM

T.rexen på Natural History Museum of Los Angeles er åpenbart død - spørsmålet er hvordan han og hans artsfrender døde.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Rollen asteroidenedslaget på Yucatán-halvøya i Mexico for 65 millioner år siden spilte i utryddinga av dinosaurene har vært behørig debattert de siste tiåra.

Nå gir et nytt fossilfunn i Montana, USA vann på mølla for de som tror at asteroiden ble dinosaurenes bane.

Gap til besvær

Forskere fra Yale fant i fjor hornet fra det som sannsynligvis har vært en triceratops bare 13 cm under K-T-skillelinja.

Dette geologiske laget markerer overgangen fra kritt til tertiær på den tida da masseutryddelsen fant sted for rundt 65 millioner år siden.

Tidligere har det vært snakk om et tremetersgap - mangelen på dinosaurfossiler i det øverste tremeterslaget med stein under K-T-skillelinja.

Tremetersgapet har vært et argument for at dinosaurene gradvis døde ut i tida før asteroidenedslaget, siden det ellers ville blitt funnet fossiler høyere opp i steinlaget.

– Døde ikke ut gradvis

– Denne oppdagelsen tyder på at tremetersgapet ikke eksisterer. Funnet av dette fossilet så nært skillelinja indikerer at noen dinosaurer i alle fall levde fram til asteroidenedslaget, skriver Tyler Lyson i rapporten.

Han er hovedforfatter av rapporten, som ble publisert i Biology Letter 12. juli.

– Funnet er et av flere indisier som peker mot at dinosaurene ikke døde gradvis ut før katastrofen.

Alle er derimot ikke like enige i at dette holder som bevis.

Gregory Retallack er jordforsker ved University of Oregon, og har tidligere argumentert for at tremetersgapet kommer som følge av at sur nedbør i etterkant av asteroidenedslaget oppløste levningene.

Han sier til Sciencemag at funnet både kan tas til inntekt for teorien om at asteroiden drepte dinosaurene og teorien om at det hendte gradvis.