NRK Meny
Normal

Første FN-sjef i Antarktis

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøker Antarktis for å se virkningene av globale klimaendringer med egne øyne.

Foto: Eskinder Debebe/UN Photo/Handout / Scanpix/Reuters

Fredag ble Ban den første generalsekretæren i historien som satte sin fot i Antarktis, der han både besøkte forskningsstasjoner og smeltende isbreer.

Ban karakteriserte klimaendringene som en krisesituasjon, som krever at verdenssamfunnet handler raskt.

Les også: Norske forskere jakter på klimasvar i isødet.

I dag reiser Ban fra isødet i Antarktis til Brasil, der han skal se på Brasils produksjon av bioetanol og besøke områder truet av avskoging i Amazonas.

Ban Ki-moon har erklært kampen mot klimaendringer som en av sine viktigste oppgaver som generalsekretær i FN.

Norsk ekspedisjon

FN-sjefens besøk til Antarktis kommer samtidig som norske og amerikanske forskere er i full gang med å forberede det som vil bli en unik klimaekspedisjon i isødet.

Les også: Hva er Traversen?

NRKs journalist Unni Ødegård og fotograf Torbjørn Krane skal være med på ekspedisjonen. Underveis skal de rapportere til NRK.no/sydpolen .

Les også: - Jeg har reisefeber

Norsk polarinstitutt leder ekspedisjonen som etter planen skal gå fra fra den norske forskningsstasjonen Troll 17. november. Derfra skal de ta seg gjennom Øst-Antarktis inn til polpunktet.

Les også: Uvær forsinker ekspedisjonen.

Underveis på den 2700 kilometer lange turen skal forskerne blant annet ta prøver av isen for å se hvordan de enorme ismassene i Antarktis påvirkes av klimaendringene.

Isen i Antarktis utgjør 92 prosent av det som finnes av landis i verden. Smelter en prosent av denne ise bil havnivået stige 70 cm.

Les også: - Miljøproblemene akselererer