Første bilde av jorda på 43 år

Siden det første bildet av jorda ble tatt i 1972 har man siden den gangen kun satt sammen bilder for å vise hele planeten. Først etter 43 år er det tatt et nytt, helt bilde.

NASAS bilde av jorden fra verdesnrommet tatt i 2015

Langs kanten av jorda kan man se et hint av fargen blått. Denne fargen kommer fra sollys som er spredt av luftmolekyler. NASA jobber med å fjerne denne effekten fra EPIC-kameraet.

Foto: NASA / Reuters

Bildet ble tatt 6. juli av NASAs kamera EPIC på satellitten Deep Space Climate Observatory, og viser først og fremst Nord- og Sentral-Amerika.

Siden det første bildet ble tatt fra Apollo 17 i 1972, da NASA siste sendte mennesker til månen, har det aldri blitt tatt et helt bilde av jorden, skriver The Independent.

Siden da har man kun fått oversiktsbilder av jorda ved å sette sammen forskjellige nærbilder.

Det nye bildet er for så vidt også satt sammen av tre ulike bilder, men disse bildene er igjen tatt av hele planeten. For å lage det nye bildet har NASA nemlig tatt ti bilder gjennom fargespekteret, fra ultrafiolett til infrarødt, for så å kombinere et rødt, et grønt og et blått bilde. Bildet er tatt gjennom et teleskop med et kamera på fire megapiksler.

Hensikten med bildet å overvåke solvinder i sanntid, slik at NASA, det amerikanske luftforsvaret og organisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration man kan forbedre værvarslet for verdensrommet.

I september vil kameraet sende bilder av jorden hver eneste dag, og NASA vil offentliggjøre dem mellom 12 og 36 timer etter bildet er tatt. Hensikter er å følge med på de daglige endringene på jordas overflate.

Jorda sett frå Apollo 17

Dette er det første bildet som ble tatt av jorda i 1972 da NASA sist sendte mennesker til månen.

Foto: NASA
Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)