Hopp til innhold

Først, størst og tynnest

LAS VEGAS (NRK.no): Kampen om TV-tronen har vært den store snakkisen på CES 2013, og de forskjellige produsentene prøver desperat å framstille seg selv som vinnere.

Las Vegas: Helge Carlsen og Erlend Lånke Solbu
Foto: NRK

– Vi har lagd verdens største LED-TV, sier Sharp.
– Men vi har lagd verdens største LED-TV i 4K, sier TCL.
– Nei, verdens største LED-TV i 4K er vår, sier Hisense.
– Vi har uansett lagd verdens største OLED-TV i 4K, sier Panasonic.
– Løgn. Vi har kommet med den største – og første – OLED-TV-en i 4K, sier Sony.
– Hva så? Vi har verdens første buede OLED-TV, sier Samsung.
– I 2D? Vi har lagd verdens første buede OLED-TV i 3D, sier LG.
– Whatever. Vi har lagd verdens tynneste videovegg – slå den, repliserer Samsung.

Omtrent sånn kan man forestille seg at en diskusjon mellom TV-produsentene høres ut, basert på måten de reklamerer for de nye produktene sine på.

Det er ingen tvil om at tv-er med fire ganger høyere oppløsning enn i dag er årets trend på CES-messa.

NETT-TV: Se et utvalg av alle tv-apparatene som lanseres i år.

CES 2013 har i stor grad handla om TV, og siden bildekvaliteten nå begynner å bli så bra at det er vanskelig for mannen i gata å skille mellom de forskjellige produsentenes toppmodeller, ropes det høyt om størst, først og tynnest.

4K fra alle

Messa viser med all tydelighet at 4K – ikke overraskende - er TV-fremtida. Så å si alle produsentene har kommet med en 4K-modell, ikke bare tungvekterene.

Det er litt vanskelig å sammenligne de ulike modellene i og med at de viser forskjellige demonstrasjonsfilmer.

Noen viser animasjon, noen levende bilder skutt i 4K – fargerike fugler er særlig populært, mens andre igjen benytter seg av oppskalert HD-innhold.

Sharp 8K

Sharp jobber allerede med fremtidens tv i 8K.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

I tillegg blir vi av flere produsenter – særlig de største – holdt på god avstand ved hjelp av sperrebånd og myndige vakter.

Samtidig som alle kappes om 4K, viste Sharp fram prototypen på en 8K-tv som visstnok skal ha 16 ganger så høy oppløsning som vanlige HD-tv-er.

Fint i farger, sliter med sort

En tydelig tendens er at områdene med klare, sterke farger ser særdeles bra ut, men flere av TV-ene sliter med sortnivået - vi har sett mye støy i de mørke tonene.

Det er også særdeles tydelig at 4K-TV-ene trenger 4K-innhold for å imponere. Oppskalering av HD-bilder ser ut som en midlertidig nødløsning mens vi venter på at 4K skal bli innholdsnormen.

Å bruke 100.000 kroner på en 4K-TV for å se på filmer som er skutt i HD vil være perler for svin.

3D krever fortsatt briller

På fjorårets messe handla TV-krigen om hvem som laga de beste 3D-TV-ene. 3D er fortsatt veldig tydelig til stede – det er bare ikke det produsentene snakker høyest om i markedsføringa.

Så lenge man takler å ta på seg et par briller er 3D-opplevelsen på de beste modellene så godt som prikkfri – det har vært tydelig utvikling siden i fjor.

Brilleløs 3D, derimot, er fortsatt – så langt vi har sett – uten unntak så dårlig at det er merkelig at produsentene i det hele tatt tar seg bryet med å slippe modellene på markedet.

TV-ene er smarte – selvfølgelig

Det lanseres omtrent ikke TV-modeller som ikke er såkalt smarte, og det skulle strengt tatt bare mangle.

Innholdsdeling på sosiale medier og operativsystemer som lærer seg hva du liker å se på går igjen hos de fleste, i tillegg eksperimenterer mange med ulike former for stemme- og bevegelsesstyring.

Felles for alle er at de selger inn de mest selvfølgelige funksjoner, som for eksempel muligheten til å dele det du ser på på Facebook, som om det skulle vært gjennombrudd på linje med penicillinet.

Siden totalopplevelsen av smartfunksjonene på TV-er avhenger veldig av hvilke innholdsleverandører produsentene samarbeider med, og akkurat dette kan variere fra land til land, er det vanskelig å vurdere hvordan de ulike variantene vil fungere i Norge.

Folk flest vi uansett ikke trenge å forholde seg til de ulike produsentenes flaggskipmodeller riktig ennå – 4K-TV-ene koster stort sett fra drøyt 100.000 kroner og oppover.

Men det er ikke veldig lenge til prisene blir pressa såpass mye ned at de blir overkommelige for hvermannsen. Når dette skjer kommer også 4K-innhold til å være mer tilgjengelig.

Og da blir TV-titting en enda mer takknemlig oppgave.