NRK Meny
Normal

Vil skape drivstoff-produserende organismer på labben

Om få måneder vil det bli skapt en levende organisme som kan produsere miljøvennlig drivstoff i et amerikansk laboratorium. Det lover den omstridte genforskeren Craig Venter.

God skaper adam, fra det sikstinske. Michelangelo Buonarrotis berømte bilde
Foto: Michelangelo Buonarrotis

I løpet av de kommende 18 månedene vil den amerikanske genforskeren Craig Venter skape en helt ny type drivstoff. Han kaller sin varslede oppfinnelse for fjerdegenerasjons drivstoff og sier den vil bli basert på organismer skapt på hans eget laboratorium som har den unike evnen at de spiser CO2 og produserer diesel-ligende stoffer.

Syntetisk liv

Biologen og forretningsmannen Craig Venter (Foto:AFP/EVAN HURD)

Craig Venter er genforsknigens superstjerne

Foto: Evan Hurd / AFP

- De skadene vi mennesker gjør på verden rundt oss er den største utfordringen i vår tid. Derfor vil vi gjerne gjøre noe med det, sier Craig Venter selv.

Organismene han mener kan løse klimakrisa er basert på syntetisk biologi. Denne teknologien baserer seg på at forskerne skaper kunstig arvestoff og putter dette DNAet inn i en tom vertscelle. Dermed kan de selv definere organismens egenskaper og skape livsformer som er skreddersydd for en bestemt oppgave.

- Fram til nå har vi tenkt på drivstoff som et produkt utvunnet fra olje. Vi vil sette sammen et drivstoff som har de mest ideelle egenskapene vi kan tenke oss, sier han.

- En ny skaper

Tradisjonell genmodifisering handler om å ta ut et enkelt gen fra en organisme og sette det inn i en annen, for å forandre og forbedre egenskaper. Mens syntetisk liv altså handler om å skape liv som er spesialtilpasset våre behov.

- Det Craig Venter og hans team nå er i ferd med å gjøre, har ikke vært gjort på jorda på mer enn 3,5 milliarder år, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet, Knut G. Berdal.

Han betegner arbeidet som revolusjonerende og tror dette er et forskningsfelt som vil prege framtida til oss mennesker.

For syntetisk biologi kan også gi bedre medisiner. I USA har forskere brukt syntetisk biologi for å framstille en ny malariamedisin som ifølge dem, både vil bli bedre og billigere enn dagens alternativer.

Nordmenn skeptiske til kunstig liv

Et flertall av oss  nordmenn mener at den typen forskning som Craig Venter bedriver bør forbys. I  følge en undersøkelse utført av Norstat for NRKs Schrödingers katt svarte 40 prosent av de spurte at det burde være forbudt å skape kunstig liv i laboratoriet, mens 34 prosent mente det burde være tillat.

SE: Skaper liv i laboratoriet

 

Biolog Knut G. Berdal, Veterinærinstituttet

Biolog Knut G. Berdal ved Veterinærinstituttet.

Foto: Lars O. Skjønberg / NRK