Flom ga spindelvev-trær

Oversvømmelsene i Pakistan jaga edderkoppene opp i trærne.

PAKISTAN/

Innbyggerne i området der bildet ble tatt har aldri før sett noe lignende.

Foto: HO / Reuters

Flommen i Pakistan i juli i fjor fikk voldsomme konsekvenser for mange. Nå ser vi bildebevisene på et noe kuriøst fenomen som har dukka opp i kjølvannet av alle oversvømmelsene.

Millioner av edderkopper kravla opp i trærne for å unngå vannet - resultatet har blitt trær fullstendig innhylla i spindelvev.

– Katastrofe i sakte film

I løpet av ei uke i fjor ga voldsomt monsunregn Pakistan nesten ti års nedbør. Elvene gikk over breddene sine, og det tok lang tid før vannet trakk seg tilbake. Resultatet ble store innsjøer i mange landområder.

– Det var en katastrofe i sakte film, forteller fotografen Russell Watkins til National Geographic.

Han forteller at innbyggerne i Sindh-området der bildene er tatt aldri tidligere hadde opplevd spindelvevfenomenet.

–Alt av vegetasjon over bakken var berørt, så godt som hvert eneste tre og hver eneste busk.

Påvirker både positivt og negativt

Spindelvevtrærne har påvirka omgivelsene på flere måter. Stillestående vann bedrer vanligvis ynglebetingelsene for mygg, men nå har det vært færre mygg en vanlig i området. Dette betyr igjen at den vanligvis høye risikoen for å få malaria er noe redusert.

De innhylla trærne liker derimot ikke spindelvevet så godt. Fler av dem har dødd som følge av mangel på sollys. Dette er ifølge Watkins et stort problem for befolkninga.

- Området er voldsomt varmt om sommeren, og det er allerede svært lite bladverk som folk kan søke skygge under.

PAKISTAN/

Flommen tok livet av rundt 2000 mennesker. Nå tar spindelvevene livet av trærne.

Foto: HO / Reuters
PAKISTAN/

- Alt av vegetasjon over bakken var berørt, så godt som hvert eneste tre og hver eneste busk, sier Watkins.

Foto: HO / Reuters
Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)