Hopp til innhold

Sporer kjøttet fra bås til bord med MMS

Snart kan du finne ut hvor middagen din er fra, hva den har spist og hvor den har gått på beite, kun ved hjelp av en MMS:

Sauer
Foto: NRK

- I framtida kan du kun ved hjelp av en mobiltelefon finne ut alt du måtte ønske om kjøttstykket, sier IT-arkitekt i Nortura BA Geir Vevle.  

Ta en MMS

Nortura og Sintef har ved hjelp av en todimensjonal strekkoden utviklet et system som gjør det enklere å få informasjon om kjøttprodukter.

- Du tar en MMS av kjøttstykket og sender det til 2155. Tilbake får du et identifikasjonsnummer som leder deg til en nettadresse der du får all informasjonen du måtte ønske, forklarer Vevle.

SE: Sporer kjøtt fra jord til bord

Kjenner igjen kjøttstykket

Datamatrix

Den todimensjonale strekkoden kalles en DataMatrix. Et spesielt program skanner koden og kjenner igjen kjøttstykket. Ved hjelp av internettjenesten på mobilen, kan vi få all informasjon som er registret om middagen vi spiser.

- Du kan få vite hvor det kommer fra, hva det har spist, når det ble slaktet, oppskrifter som passer til kjøttstykket, om kjøttet er trygt å spise, og mye, mye mer, forteller Vevle.

Fra bås til bord

For å sikre at all informasjonen som Nortura og Sintef nå vil gi til forbrukerne er korrekt, må lammene følges fra bås til bord. Derfor blir øremerkesystemet som er i bruk i dag, snart endret.

I dag bærer de levende sauen et merke i øre som forteller om det enkelte dyret og hvor det kommer fra. Etter slakting blir en såkalt "skrottlapp" satt på dyret, og den identifiserer slaktet mens det er på slakteriet. 

Fra og med starten av november vil også kassene kjøttet fraktes i, bli merket med RFID-brikke. Forkortelsen står for radiofrekvensidentifikasjon og er en sporingsteknologi forskerne mener vil bli tatt i bruk gjennom alle ledd i produskjonskjeden i framtida.

Marita Løvmo Iversen og Geir Vevle

Reporter Marita Løvmo Iversen og IT-arkitetekt Geir Vevle i butikken med lammesteik og MMS

Foto: NRK