Fikk kontakt etter 22 måneder

NASA har endelig fått livstegn fra sonde som studerer solstormer.

Stereo

Én av sondene går i bane rundt Sola på utsida av Jorda, den andre på innsida.

Foto: NASA

1. oktober 2014 mista NASA kontakten med STEREO-B (Solar and Terrestrial Relations Observatory), én av to identiske romsonder som går i bane rundt Sola. På søndag ble kommunikasjonen gjenoppretta.

Bedre romværvarsling

STEREO-A og STEREO-B har siden 2006 studert solstormer, og da kontakten med STEREO-B ble brutt, befant begge sondene seg bak Sola sett fra Jorda. På dette tidspunktet var sondene i ferd med å forberede seg på et år i dvale, for å unngå at kommunikasjonsantennene skulle bli overoppheta. STEREO-A gikk i dvalemodus som planlagt, STEREO-B slutta å gi lyd fra seg før den i det hele tatt kom så langt.

NASA har jobba hardt for å gjenopprette kontakten, og lett etter sonden både med det enorme Green Bank Telescope og Deep Space Network. Det var sistnevnte, som er et nettverk av strategisk plasserte antenner, som plukka opp signalet fra STEREO-B.

– Dette er svært gode nyheter, STEREO-satellittene er veldig viktige for å studere solstormer, og de kan i dag se deler av Sola som vi ellers ikke har muligheter til å se, sier Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

Han forklarer at sondene spiller en viktig rolle når det gjelder romværvarsling.

– De har gitt oss muligheten til å beregne ankomsttiden til solstormer på vei mot Jorda, noe som gjør at vi med større nøyaktighet kan varsle dårlig romvær. Varsling av romvær blir mer og mer viktig ettersom vårt teknologibaserte samfunn blir stadig mer avhengig av infrastruktur som kan påvirkes eller skades av stormer på sola

stereo

Både STEREO-A og STEREO-B er nå på vei mot Jorda, på hver sin side av Sola.

Foto: NASA

Nå er de to sondene på god vei ut fra Solas skygge, sett fra Jorda – én går mot klokka, den andre går med. Og selv om vi fortsatt ikke vet hvilken tilstand STEREO-B er i, er det lov å håpe på at prosjektet, som i utgangspunktet skulle vare i tre år, vil varsle oss om solstormer i enda noen år.

– Det er enda uklart om de vitenskapelige instrumentene har overlevd den lange dvalen. De kan ha blitt utsatt for ekstreme temperaturer som overgår det de var bygget til å tåle. Det blir spennende å følge med fremover mens NASA vil prøve å få liv i disse.