NRK Meny
Normal

Bildene av den mystiske sirkelen har gått verden rundt

Nå har de svenske skattejegerne fått over 100.000 mail fra UFO-fantaster.

Ocean exploreres

Dette objektet på bunnen av Østersjøen har fått fart på konspirasjonsteoretikerne.

Det var de to svenske skattejegerne Peter Lindberg og Dennis Åsberg som oppdaget det sirkelformede objektet på 90 meters dyp i fjor sommer.

De var egentlig på jakt etter et annet skipsvrak da de spektakulære sonarbildene dukket opp.

– Vi viste bildene til noen marinearkeloger og de ble utrolig interessert, men de kunne heller ikke fortelle oss hva det var, sier Dennis Åsberg til Aftonbladet.

Sonarbildet viser et nærmest perfekt sirkelformet objekt med en diameter på 60 meter. Funnstedet er hemmelig, men det skal være et sted midt mellom Sverige og Finland i Østersjøen.

Kontaktet av milliardærer

I sommer gikk svenskene ut med de oppsiktsvekkende bildene for å skape blest om funnet og for å tiltrekke seg investorer til en eventuell ekspedisjon.

Etter det har de blitt ringt ned av utenlandske medier som ønsker å treffe svenskene i Ocean explorers.

Ifølge Aftonbladet har også amerikanske milliardærer tatt kontakt fordi de ønsker å dra på egne ekspedisjoner til Østersjøen.

Mange konspirasjoner

Men hva er det egentlig som skjuler seg på bunnen? Mediene har spekulert i alt fra russiske romskip til UFOer.

- Vi har vært innom de fleste teorier om hva dette kan være, men nå blir denne listen kortere og kortere. Vi har ingen anelse om hva vi har funnet, sier Åsberg til ABC News.

Den største gruppen som har tatt kontakt er religiøse sekter og konspiratorteoretikere som er overbevist om at svenskene har funnet et UFO.

– Jeg har fått 110.000 mail. 95 prosent av disse er fra UFO-fantaster, sier Åsberg.

Fant champagne for millioner

Svært få av henvendelsene har vært seriøse, og hittil har ikke de svenske skattejegerne tjent en krone på funnet. Men de har en avtale med et stort TV-selskap som skal lage en serie om den eventuelle ekspedisjonen.

Skattejegerne har imidlertid ikke gitt opp håpet. De jobber fortsatt for at noen skattekåte investorer skal gå inn med kapital slik at man kan oppklare mysteriet om hva de egentlig har funnet nede i det mørke dypet i Østersjøen.

Skattejegerene kom også i medienes søkelys i 1997. Da fant Peter Lindberg vraket av «Jönköping» som sank i den svenske skjærgården på 1800-tallet. Om bord fant man champagne som ble solgt for flere millioner kroner.

«UFO» var naturlig forvitring

Det er ikke første gang et symmetrisk objekt på havbunnen har blitt stemplet som et mysterium. I 1968 ble steinformasjonen «Bimini Road» oppdaget i havet utenfor Bahamas.

Den symmetriske formen førte til at flere mente at dette ikke kunne være skapt på naturlig vis.

Konspirasjonsteoretikere hevdet at en ukjent sivilisasjon måtte stå bak den perfekte konstruksjonen, eller at det var en del som hang igjen fra det mytiske landet Atlantis.

I ettertid har imidlertid geologer fastslått at steinformasjonen «Bimini Road» har fått sin perfekte fasong gjennom år med naturlig forvitring.