NRK Meny
Normal

Fett mindre farlig enn antatt

I en hel måned spiste atten svenske ungdommer så mye mettet fett de bare orket. Det ga dem lavere kolesterol. 

Morgan Spurlock
Foto: Morgan Spurlock

Da forskere fra universitetet i Linköping så filmen "Super Size Me", der amerikanske Morgan Spurlock spiser kun junk food i en hel måned, bestemte de seg for å kopiere opplegget og lage en vitenskaplig studie. De ba atten studenter spise mye og usunt i en hel måned for å undersøke hvordan kroppene deres reagerte. 

Senket kolesterolet 

 

 

 

Lege Fredrik Nyström
Foto: SVT

- Resultatene viser at blodverdiene til gruppen faktisk ble bedre etter to uker på denne dietten, forteller dosent ved Helseuniversitetet i Linköping, Fredrik Nyström. 

Han ledet studien og mener den viser at fett har et ufortjent dårlig rykte.

- Vi som arbeider med fedme og diabetes har i snart tjue år anbefalt en fettfattig diett, uten at det hjelper. Pasienter blir bare fetere og fetere, så jeg mener det er på tide å tenke nytt, sier Nystöm. 

 

 

Styrebjörn Erlingsson
Foto: SVT

Ble uvelle

 Han vil likevel ikke anbefale den ekstremt kaloririke dietten studentene fikk, til andre. For selv om blodverdiene ble bedre, fikk studenten andre problemer. Det store flertallet gikk kraftig opp i vekt. Flere av dem ble uvelle av alle maten. De ble slappe og uopplagte. For en av dem var ubehaget så stort at han avbrøt hele studien etter tre uker. 

 

 

Denne studien og andre fakta om fett er grundig behandlet i et halvtimes utgave av SVTs program Vetenskapsmagasinet. SVT Vetenskapsmagasinets spesial om fett     Vetenskapsmagasinets hjemmeside