NRK Meny
Normal

Ferskvann kan forskyve Golfstrømmen

Klimaforskere advarer mot at det kan bli kaldere i Nord-Europa i fremtiden. Årsaken er at Golfstrømmen er truet av store mengder ferskvann i Nordishavet.

isfjell

Det er uvanlig store mengder ferskvann i Nordishavet som følge av sjøis som smelter og avløp fra elver. Dette kan forstyrre Golfstrømmen, frykter forskere.

Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Arktis

Nordishavet i Arktis.

Foto: Regjeringen.no

Forskere overvåker nå et uvanlig stort område med ferskvann i Nordishavet. Vannet kommer fra sibirske og kanadiske elver, pluss fra sjøis som smelter. Begge deler skyldes global oppvarming, ifølge washingtontimes.com.

Dobbelt mye ferskvann som i Afrikas største innsjø

Forskere mener mengden ferskvann i Nordishavet har økt med 20 prosent siden 1990. Dette utgjør rundt 8400 kubikkilometer, eller dobbelt så mye vann som i Afrikas største innsjø, Viktoriasjøen.

Hvis dette ferskvannet strømmer inn i Atlanterhavet, kan det i verste fall føre til endringer i Golfstrømmen.

- Dette innebærer at havstrømmen som tar med seg varme fra tropiske strøk til den europeiske kysten kan forskyves, noe som er alvorlig fordi klimaet i Nord-Europa er avhengig av Golfstrømmen, sier Laura de Steur i Royal Netherlands Institute For Sea Research til avisen.

Saltinnholdet viktig for Golfstrømmen

Golfstrømmen

Forskere er redd store mengder ferskvann i Nordishavet skal strømmen inn i Atlanterhavet og forskyve Golfstrømmen.

Foto: NRK

Golfstrømmen går fra Det karibiske hav, mot nordøst tvers over Atlanterhavet. Den drives av vindretninger og forskjeller i saltinnhold i sjøen.

Saltinnholdet gjør at store mengder ishavsvann blir ført ned i Sydatlanteren, noe som skaper plass for at det varme overflatevannet fra Det karibiske hav kan strømme nordover.

- Hvis de store mengdene ferskvann i Nordishavet strømmer inn i Atlanterhavet, kan denne viktige balansen bli forstyrret, sier de Steur.

Uvanlig at vinden ikke har endret seg

Det kalde ferskvannet i Arktis har holdt seg i ro på grunn vindretningene som ikke har endret seg på tolv år. Det er uvanlig lenge, ifølge forskerne, for normalt endrer vinden seg i intervaller på fem til ti år.

Forskere overvåker nå Nordishavet for å se om de store mengdene ferskvann blir ført ut i Atlanterhavet.

Isfjell

Ferskvannet har foreløpig holdt seg i rom i Nordishavet.

Foto: Jostein Bakke, UiB

- Vi har ikke studert situasjonen lenge nok til å forutsi hva som kan skje. Våre simuleringer har også vært uten en entydig konklusjon, sier Benjamin Rabe som er forsker ved Alfred Wegener Instituttet i Tyskland.

Nedkjøling

Hvis de store mengdene ferskvann havner i Atlanterhavet, kan det altså bety at balansen til den atlantiske varmepumpen forskyves. Dette vil mest sannsynlig føre til en nedkjøling av hele Nord-Europa.

Golfstrømmen gjør klimaet i Nord-Europa vesentlig mildere enn på tilsvarende breddegrader andre steder.

De to forskerne er en del av EU-forskningsprogrammet Climate Change and European Marine Ecosystem Research.