Hopp til innhold

Fant verdens eldste blod på Ötzi

Nyoppdaga blodspor viser at ismannen - i motsetning til det forskere har trodd til nå - levde en stund etter å ha blitt skutt i ryggen med en pil.

Steinaldermannen Ötzi

At Ötzi døde en voldsom død er det lite tvil om. Nøyaktig hvordan han døde er fortsatt usikkert, men forskerne nærmer seg svaret.

Foto: SIMONE CREPALDI / AP

Drapet på Ötzi blir gjerne kalt «verdens eldste mordgåte». Nå - 5300 år etter at ei pil i ryggen ble Ismannens bane - har et nytt spor dukka opp.

De røde blodcellene som nå er oppdaga rundt Ötzis sår er med god margin de eldste røde blodcellene forskere noen gang har studert.

Tålte ikke melk

Ötzi ble funnet i Ötzal-alpene på den italienske sida av Italia/Østerrike-grensa i 1991. Til tross for at mannen da hadde vært død i godt over 5000 år var kroppen særdeles godt bevart i isen.

I løpet av de siste 20 åra har det blitt presentert rause mengder teorier knytta til Ötzis liv og død. Samtidig har forskere funnet stadig flere konkrete spor.

De vet at Ötzi var omtrent 45 år, var rundt 165 centimeter høy og veide omtrent 50 kilo. I tillegg har de fastslått at han hadde brune øyer og brunt hår, at han var laktoseintolerent, og at han var smitta av Borrelia.

Har trodd at han døde umiddelbart

I 2001 ble det oppdaga en pilspiss i Ötzis skulder. Pila må ha forårsaka ødeleggelsen av et stort blodkar mellom brystkassa og venstre skulderblad.

I tillegg tyder skader på hodeskallen på at at han enten har falt eller blitt slått - noe som er det forskere flest har trodd at har vært dødsårsaken.

Fram til nå har den mest populære teorien vært at Ismannen døde umiddelbart etter at han ble skutt av pila, men nå tyder de nye funnene på noe annet.

– Ikke lenger troverdig

Albert Zink ved Ludwig Maximilian-universitetet i München har sammen med sine kollegaer benytta seg av atomkraftmikroskop for å identifisere det som viste seg å være røde blodceller.

– For å være helt sikre på at det ikke var pollen eller bakterier vi så, dobbeltsjekka vi med Raman-spektroskopi, sier Zink ifølge physorg.com.

Denne metoden benytter seg av brutt lys fra en laserstråle, og kan fortelle noe om de kjemiske stoffene i en prøve.

Les hele rapporten i Journal of the Royal Society

Forskerne fant spor av både hemoglobin og fibrin - begge stoffene er viktige komponenter i koagulert blod.

Likevel var fibrin-nivået langt lavere enn det som man kunne forventa i et helt friskt sår.

– Siden fibrin finnes i friske sår og deretter brytes ned, er ikke teorien om at at Ötzi døde like etter pilsåret lenger troverdig, sier Zink.

Zink legger også til at forskergruppas metoder kan være relevante i dagens rettsmedisin der nøyaktig alder på blodprøver kan være vanskelige å fastslå.