Fant 200 år gammel kjempesalamander i hule

– Bare det å høre om kjempesalamandere som har klart seg i naturen er litt "wow", og denne har i tillegg blitt ekstremt gammel, sier Petter Bøckman.

200 år gammel kjempesalamander.

Denne kjempesalamanderen kan ha vært i live allerede da Norge fikk grunnlov i 1814.

Foto: Skjermdump/Youtube/CCTV

Den kinesiske kjempesalamanderen er nesten utrydda utenfor fangenskap, og de eldste eksemplarene vi vet om av arten har blitt omtrent 80 år.

Det hindra likevel ikke den kinesiske fiskeren Wang Yong i å tråkke på en 200 år gammel, og veldig levende, kjempesalamander i ei hule utenfor Chongquin i forrige uke, ifølge Mother Nature Network.

Den en og en halv meter lange, og 50 kilo tunge, salamanderen ble frakta til et naturreservat. Foreløpige undersøkelser tyder på at dyret er godt over dobbelt så gammelt som det vi visste at de kunne bli ute i naturen. I fangenskap blir de bare drøyt 50 år.

– Det er ikke så rart at det er stort sprik mellom fakta og det vi vet når det gjelder et dyr som den kinesiske kjempesalamanderen, vi har rett og slett ikke hatt mulighet til å studere nok eksemplarer, sier zoolog Petter Bøckman til NRK.

Han forteller at amfibier lever rolige liv, og derfor kan bli voldsomt gamle.

– Men egentlig bør vi snu på hele greia, det er først og fremst pattedyr som lever veldig fort – hester på et halvt tonn blir jo bare 30 år.

Velsmakende, og sent kjønnsmoden

Den kinesiske kjempesalamanderen, som gjerne omtales som et levende fossil, er verdens største nålevende amfibie, men står i fare for å bli utrydda. Bestanden har minka med 80 prosent på bare 45 år.

Bøckman forklarer at det er en rekke faktorer som til sammen gjør situasjonen vanskelig for den enorme salamanderen.

– Den er svær, spektakulær og langliva. I tilleg bruker den lang tid på å bli kjønnsmoden, og så synes kinesere at den smaker godt – den har blitt jakta i hjel.

Han forklarer at det at de bruker lang tid på å bli kjønnsmodne er særlig problematisk, da tåler man ikke å miste like mange eksemplarer av arten før det går utover bestanden.