Hopp til innhold

IBM vil gi deg superdatamaskin i lomma

IBMs Watson kaster seg ut i appverdenen. «Verdens smarteste datamaskin» skal få folk til å ta bedre avgjørelser. Men løsningen ligger andre steder, mener nettekspert.

IBM Watson

Slik ser den ut, IBMs superdatamaskin. Den kan analysere og sammenfatte store mengder data, og ingeniørene i IBM vil nå at utviklere foreslår nye apper som kan gi deg en helt ny måte å leve på.

Foto: IBM

Nitti prosent av informasjonen på internett er skapt de siste to årene, og åtti prosent av denne informasjonen blir liggende brakk. Nå skal IBM gjøre noe med det, ved hjelp av superdatamaskinen Watson. Watson er en superdatamaskin som forstår hva du sier, som sammenfatter enorme mengder data, og som kan lære seg til å forstå dine behov.

Tenk «Siri», Apples interaktive mobilassistent, som har vært på markedet i et par år. Og bak assistenten er en superdatamaskin som lærer, det som tidligere ville vært kalt kunstig intelligent. Maskinen er bare på størrelse med tre pizzaesker, men den kan håndtere forespørsler fra mobiltelefoner verden over.

IBM har bedt apputviklere verden over sende inn sine forslag til hvordan de vil utnytte den enorme datakraften og det store potensialet Watson representererer. I november i fjor utlyste selskapet en konkurranse for egne apper, som skal ta i bruk deres nyskapende Watson-teknologi.

I tillegg sier selskapet at de skal investere rundt én milliard dollar i utviklingen av et økosystem for apper som tar Watson i bruk.

Men la oss spole tilbake til 2011. Enkelte vil nok huske spesialepisoden av Jeopardy det året, da maskinen fikk delta på samme vilkår som to svært meritterte, menneskelige motstandere. Programmererne hadde i forkant av spillet lastet ned 200 millioner sider fra Wikipedia, og Watson ble koblet fra nettet og måtte svare ut fra den enorme databasen.

Maskinen seiret, til tross for enkelte feilsteg. Det er på samme måte Watson er tenkt å anvendes på flere hold i den nærmeste framtida.

Vil forbedre kreftbehandlingen

Siden starten i 2007 har et stort medisinsk prosjekt vært under utrulling, der maskinen skal hjelpe leger til å diagnostisere og behandle lungekreftpasienter ved det amerikanske sykehuset Memorial Sloan Kettering.

Ved å stadig bli fôret ny informasjon om behandlinger, feilbehandlinger og preparatvirkninger, vil maskinen ifølge teorien være i stand til å stille raske og nøyaktige diagnoser, samt å foreslå den beste behandlingen.

I november i fjor inviterte IBM utenforstående apputviklere inn i varmen, og de prøver nå å komme opp med en samling helt nye apper basert på den nye teknologien.

Blant de mest interessante for forbrukerne er nok samarbeidet med selskapet Fluid, som skal kunne gi de aller beste shoppingtipsene basert på all tilgjengelig informasjon.

Se for deg at du skal på fottur, men du har ikke telt. Du forteller appen at du skal i Jotunheimen i september, og spør hva som ville være det beste teltet. Appen ville da bruke Watson til å grave opp langtidsvarselet for Jotunheimen, de beste brukervurderingene av telt på internett, hvilke butikker som er nærmest der du bor, og hvilke av dem som har best pris.

Er du opptatt av av helse og trening er kanskje appen BrightMinded noe for deg. Du kan allerede i dag samle inn data om din egen kropp ved hjelp av bærbar sensorteknologi, som FitBit eller Fuelband, og appen ville også la deg legge inn andre parametre, som stoffskifte, kroppsform og fettprosent.

Med Watson i bakgrunnen ville appen kunne gi deg informasjon om hvilken trening og hvilke kosttilskudd som ville gi akkurat deg best effekt, basert på hvordan kroppen din oppfører seg under forskjellige forhold.

– Det neste store

Trond Johansen er professor og tidligere seniorforsker ved Fast Search and transfer. Han har jobbet i mange år med store datamengder, og er nå involvert med Microsofts norske avdeling i Tromsø.

– Analyseselskapene har i flere år sagt at Big Data er det nye store, at det vil endre ethvert marked i svært stor grad. Gode analyse- og styringssystemer vil kunne sette av ressurser på en bedre måte enn vi gjør i dag, på alle mulige måter.

– Og hva blir IBMs rolle i det?

– De bygger opp en skyløsning, der de kobler sammen relevante tjenester, data og apper som skal bruke denne infrastrukturen i sine egne datasentre. Google, Microsoft og Amazon tilbyr tilsvarende økosystem der eksterne brukere kan koble seg opp og leie ressurser. Sluttbrukeren kan ha en enkel app på en mobiltelefon, men har bakenforliggende tjenester og data som kan kjøre programmer som krever stor datakraft.

– Når er framtida her? Når ser vi de første store endringene?

– Det er umulig å si når det kommer for fullt, men det er bare et tidsspørsmål. Når de store som Microsoft, Google, Amazon, Apple, Facebook og IBM samt de fremste internasjonale universitetene jobber med konseptet, er det forventninger om omfattende innovasjon og nye tjenester her. Om det er tre måneder eller tre år frem i tid er vanskelig å si, for teknologien er allerede der, sier han.

– Neppe IBM som vil styre det kommersielle markedet

Gisle Hannemyr, universitetslektor ved universitet for informatikk ved Universitetet i Oslo, har derimot liten tro på at IBMs framstøt vil ha noen stor påvirkning på det kommersielle markedet.

– Det er ingen tvil om at det er mye kompetanse på å lage god maskinvare i IBM, men de har alltid vært hardwarefirma framfor softwareselskap, og de har gang på gang vist at programvaren deres ikke har vært egnet til å ta de helt store markedsandelene, sier han.

Hannemyr mener markedet for analyse av store datamengder ligger hos de store selskapene som Google, Microsoft og Amazon, og at det vil være vanskelig for IBM å komme seg inn.

– På dette markedet betyr ikke kvaliteten av analysene så veldig mye. Når folk bruker tjenester holder det at det er godt nok for at de gir fra seg persondata. Det vil rett og slett ikke lønne seg å bruke verdens smarteste datamaskin til å samordne all dataen, sier han.

– Stor nytte for etterretning

I stedet mener Hannemyr at IBM bruker Watson til å fri til de Big Data-miljøene der prislappen ikke har noen betydning. Det betyr statlige budsjetter, det betyr helseapplikasjoner, reservoaranalyser etter oljeforekomster og trolig etterretning. Det er ifølge Hannemyr mange som spekulerer i at Watson allerede jobber bak kulissene i NSA, USAs nasjonale sikkerhetsbyrå.

– Da er vi inne på et helt annet Big Data-marked enn det vi kjenner fra Google og Amazon og Microsoft. Det passer veldig godt med IBMs historie, for det er her de har vært hele tiden. Jeg tror ikke det er det kommersielle markedet IBM prøver seg på, men de frir til de som er villige til å betale veldig godt for denne typen analyse, sier han.