Etterlengtet russisk rakettsuksess

Fem dager etter nok en oppskytningsfiasko, er russernes Sojus-rakettsystem allerede tilbake i drift. Onsdag kveld ble seks nye satellitter fraktet opp i bane rundt Jorda.

Sojus

Denne russiske Sojus-raketten presterte feilfritt da den tok seks amerikanske kommunikasjonssatellitter opp i bane rundt Jorda onsdag kveld.

Foto: STR / Afp

Russernes forferdelige oppskytningsstatistikk ble ikke bedre da en telekommunikasjons-satellitt gikk tapt etter å ha blitt skutt opp sist fredag.

Bæreraketten Sojus-2 greide ikke å få den russiske Meridian-satellitten i bane rundt Jorda etter oppskytning fra landets Plesetsk-base, og rapporter melder om at den like etterpå krasjet nær byen Tobolsk i Sibir, ifølge BBC.

Smertefritt

Mens russerne fortsatt prøver å finne ut hva som forårsaket feilen, ble en ny Sojus-rakett skutt opp fra Baikur-kosmodromen i Kasakhstan litt over klokken 18 norsk tid onsdag.

Denne raketten var av type 2.1b, sammenliknet med sist ukes 2.1a. Disse to er designmessig svært like, men sistnevnte bruker en annen type motor i oppskytingens tredje fase, der feilen mest sannsynlig lå sist fredag.

Til stor lettelse gikk det denne gangen helt smertefritt, og alle de seks amerikanske Globalstar-satellittene ombord ble perfekt satt inn i sine respektive lave jordbaner.

Globalstar satellitt

Seks av Globalstars andregenerasjons kommunikasjonssatellitter ble skutt opp tirsdag.

Foto: Thales Alenia Space

– De ble plassert nøyaktig hvor vi trengte dem, og bakkestasjonene fikk kontakt ved første forsøk, sier en lettet Globalstar-sjef Tony Navarra etter oppskytningen.

– Det er utrolig at vi kan finne satellitter innen en halvtime etter at de blir sendt opp i rommet.

Etterlengtet oppgradering

Amerikanske Globalstar er et globalt satellittkommunikasjonssystem for blant annet internett- og mobiltelefontjenester. De seks siste satelittene etterfølger tolv andre som ble skutt opp i oktober 2010 - og nå sist i juli.

Etter at systemet ble satt i funksjon på slutten av nittitallet, har flere av de gamle satellittene blitt skadet av stråling. Dette har ført til svikt og problemer med å håndtere to-veiskommunikasjonen. Derfor var denne fornyingen av flåten svært etterlengtet.

Globalstar er dermed det første av de store sattellitttelefoniselskapene som oppgraderer systemene sine, og konsernet legger sin fremtid i hendene på denne andregenerasjons sammensetningen.

Minst seks til er ment å etterfølge de som allerede er skutt opp, for ytterligere å forbedre kommunikasjonstjenestene.

I hardt vær

For russernes Sojus-rakettsystem, som har fraktet både astronauter og sonder ut i rommet siden sluten av sekstitallet, var denne utskytningen et klart pusterom.

Russerne, og deres romorganisasjon Roskosmos, har vært under hardt press den siste tiden etter en lang rekke fiaskoer.

I august sviktet en Sojus-rakett som skulle supplere mannskapet på Den Internasjonale Romstasjonen (ISS), noe som førte til en seksukers stans av utskytninger.

Uken før klarte heller ikke en av russernes Proton-raketter å sette en kommunikasjonssatellitt i bane rundt Jorda.

Mislykket langdistanseferd

Den kanskje største flausen kom med utskytingen av romsonden Phobos-Grunt, som var planlagt å myklande på Mars' innerste måne Phobos.

Denne kom aldri ut av parkeringsbanen rundt Jorda, og de fleste ekspertene har etter hvert gitt opp å få kontakt med den.

Phobos-Grunt hadde også med seg den kinesiske sonden Yinghuo-1, som underveis skulle settes i bane rundt Mars.

Russerne fikk likevel med seg noen hyggelige øyeblikk fra 2011, selv om det som fikk mest internasjonal oppmerksomhet var basert på gamle bravader.

12. april markerte romfartsinteresserte verden over at det var 50 år siden Vostok I tok Jurij Gagarin i bane rundt Jorda i løpet av 108 grensesprengende minutter.