Etter sol kommer dette

Manualtåka viser oss hvordan Sola kan komme til å se ut om fem milliarder år.

The Dumbell Nebula

The Dumbbell Nebula - Manualtåka på norsk - viser hvordan vår egen sol vil sluke omkringliggende planeter om ca. fem milliarder år.

Foto: Bill Snyder

Bill Snyder er en amatørfotograf som nå har tatt et bilde som kan gi oss en pekepinn på hvordan vårt eget solsystem vil se ut i framtida.

Det spektakulære bildet viser stjernebildet «Dumbbell», eller M27 - som på norsk kalles Manualtåka. De ytre lagene av M27s døende stjerne danner en enorm gassky, som blir lyst opp av kjernen.

Kan ses med kikkert

Stjernebildet befinner seg omtrent 1360 lysår unna Jorda og kan observeres med amatørteleskop - eller rett og slett med en kikkert.

– M27 er en av de mest lyssterke på himmelen, og kan ses mot stjernebildet «Reven», sier en talsperson fra NASA, ifølge The Telegraph.

– Det tar lyset rundt 1000 år å nå oss derfra.

Vil sluke planeter

Stjerner som Solen lyser fordi de omdanner hydrogen til helium i kjernen. Denne kjernefysiske prosessen frigjør nok energi til å holde for eksempel Solen skinnende i 10 milliarder år.

Når kjernen går tom for brensel, krymper den og blir varmere. Til slutt antennes heliumet som var slaggstoffet etter sammensmeltningen av hydrogenatomer, skriver science.no.

Temperaturen i stjernens aller innerste deler er da over 100 millioner grader. Samtidig som kjernen blir tettere og varmere, eser de ytre lagene voldsomt og kjølner. Stjernen blir en rød kjempestjerne.

I vårt tilfelle vil Solen da ese så voldsomt ut at den sluker planetene Merkur og Venus - og kanskje også Jorden.

Dette regner man med at vil skje om rundt fem milliarder år.