Hopp til innhold

Snart kan Ocean's Eleven-trikset bli virkelighet

Britiske forskere viser hvordan man kan manipulere rom og tid for å "gjemme" hendelser.

Ocean's Eleven

Matt Damon og George Clooney i ferd med å gjennomføre et kjempebrekk - godt hjulpet av triksing med monitorsystemet.

Foto: Warner Bros

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kunne du tenkt deg ei innretning som gjør at du kan forsvinne - for så å dukke opp på et helt annet sted? Denne maskina er nok ikke rett rundt hjørnet, men britiske forskere har nå bevist at den kan lages - i teorien.

Manipulérer tid og rom

Essensen i forskninga er at det er mulig å manipulere tid og rom på en sånn måte at man "gjemmer" handlinger for det blotte øye.

Teknikken går ut på å dele opp lysstråler som er på vei mot øyet. Ved å oppjustere farta på fronten av strålen mens man sakker hastigheta på bakenden, skaper man ei åpning som kan fylles med ei handling.

Ved så å reversere hastigheten på de forskjellige delene av lysstrålene kan denne åpninga bli lukka før lyset når den som ser på. For vedkommende vil det da virke som om ingenting har skjedd.

Forsvinningsmaskin

Her ser vi teorien bak tid og rom-manipulasjonen.

Foto: Imperial College London

Kan skjule hendelser

Professor Marting McCall er leder for forskerteamet ved Imperial College London, og eksemplifiserer teknologien på denne måten:

– Se for deg et overvåkningskamera som monitorerer en safe. Hvis en tyv åpner safen, stjeler pengene og lukker døra igjen mellom to bilder vil det se ut som om ingenting har skjedd, forklarer han til Telegraph.

– På samme måte viser vi at man kan skjule hendelser ved å manipulere måten strålene som opplyser en hendelse på treffer tilskuerne.

I 2001-utgaven av Ocean's Eleven benytter en forbryterbande, med George Clooney og Brad Pitt i spissen, seg av triksing med overvåkingskameraer for å bryte seg inn i et hvelv.

Ved å sette et gammelt videoopptak av hvelvet foran monitorene, kan tyvene fritt forsyne seg med det de måtte ønske uten at noen ser at de er der.

Denne filmen er en nyinnspilling av en film ved samme navn fra 1960. Når den neste nyinnspillinga kommer i 2040 er det muligens tid og rom-manipulasjon som lar skurkene stikke av med pengene?

Må være kjapp

Foreløpig skal du være rimelig rask på labben for å utføre noe som helst i dette tidsvinduet. I dag er det nemlig ikke mulig å skjule mer enn 1/500 000 000 sekund - ett femhundremilliontedels sekund. Til dette trengs det rundt 3,5 km fiberoptisk kabel surra på en spole.

McCall tror at det i fremtida vil være mulig å fjerne både sekunder og minutter fra offentligheten. Foreløpig vil det å fjerne et helt sekund kreve 400 millioner kilometer fiberoptisk kabel, men McCall tror dette vil endre seg.