NRK Meny
Normal

Søker frivillige til simulert Mars-tur

Kan du tenke de å leve uten dusj i to år, kutte all kontakt med familie og venner og bli utsatt for konstante vitenskaplige eksperimenter? Da har kanskje den Europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) jobben for deg.

Christer Fuglesang i verdensrommet
Foto: SCANPIX

Er du lei av verden og drømmer om et liv i ensomhet der du selv dyrker det du spiser? Da kan ESAs nye jobbutlysning være noe for deg. Romfartsorganisasjonen søker nå tolv frivillige som kan tenke seg å være med på en simulert ekspedisjon til Mars.

Ensomme år

Dette er organisasjonens første skritt på veien mot å sende mennesker til vår naboplanet, og de ønsker å teste hvordan en slik ekspedisjon virker på mennesker både sosialt og medisinsk.

Søkerne må si seg villige til å leve i total isolasjon fra utenomverdenen i to år, uten muligheter til å dusje eller ha kontakt med familien. De vil leve av samme type mat som astronautene på den internasjonale romstasjonen (ISS) og vil bli gjenstand for en rekke psykologiske og medisinske tester.

Simulert reise

Rent praktisk vil kandidatene vil bli plassert i et spesialbygd rom ved Institutt for biomedisinske problemer i Moskva mens ESA simulerer alle utfordringene en virkelig Mars-ekspedisjon vil by på.

De vil måtte gjennomgå en 250 dager lang reise gjennom rommet før de kan gå over i "romskipets" landingsmodul og gjennomføre en 30 dager lang utforsking av overflata på planeten. Etterpå er det tilbake til moderskipet og retur gjennom rommet. 

Tøffe krav

Kravene for å bli plukket ut til den simulerte rom-reisen er tøffe. ESA søker etter personer i alderen 25- 50 år med god fysikk og som er under 185 cm høye. De må ha bakgrunn fra et fagfelt som er relevant for ekspedisjonen. I praksis vil det si medisin, biologi eller ulike typer ingeniør-virksomhet. Arbeidsspråket på ekspedisjonen vil bli russisk og engelsk. ESA krever derfor også dokumenterte kunnskaper i ett eller begge språkene.

Sjekk ESAs kriterier for søkerne her

Den store ekspedisjonen vil starte i slutten av 2008 eller begynnelsen av 2009. Før den tiden planlegger ESA en eller to kortere liksomekspedisjoner som vil vare i 105 dager hver. Den første er planlagt å starte om omlag ett år. 

Det er et absolutt krav til søkerne at de er tilgjengelig i hele perioden hvis de skal ha sjanse om å få bli med.