Er dette oppskrifta på Coca Cola?

Amerikansk nettsted hevder å ha avslørt hemmeligheten bak Coca-Cola-smaken ved hjelp av 32 år gammel avisartikkel.

Coca-Cola

Coca-Cola er verdens mest solgte brus, og selges i over 200 land. Kan hemmeligheten bak smaken nå være avslørt?

Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Helt siden Coca-Cola kom på markedet i 1886 har oppskrifta vært en tilsynelatende godt bevart hemmelighet.

Nå har nettsida ThisAmericanLife publisert det de mener er den originale oppskrifta på hvordan man lager verdens mest solgte brus.

Låst inne i bankhvelv

John Pemberton, en medisinsk kjemiker, skapte den erkeamerikanske leskedrikken for 125 år tilbake. Siden skal den eneste nedskrevne kopien av resepten ha blitt oppbevart i et bankhvelv i Atalanta, Georgia.

Ifølge Daily Mail er det bare to av gigantkonsernes ansatte som til en hver tid har kunnskap til hvordan flaggskipet deres lages, og de kan aldri sitte på samme fly i fall en ulykke skulle inntreffe.

ThisAmericanLife har kommet over en avisartikkel fra 1979 i Atlanta Journal-Constitutioner der et fotografi kan ha avslørt hemmeligheten.

Bildet viser en oppskrift som skal være en eksakt replika av Pembertons originaloppskrift. Ifølge Atalanta-avisa skal oppskrifta ha blitt nedskrevet av en av Pembertons venner, for så å ha gått i arv i familien.

– Sikker på at det er originaloppskrifta

Coca-Cola-historiker Mark Pendergrast har skrevet For Gud, fedreland og Coca-Cola. Han støtter opp under ThisAmericanLifes påstander:

– Jeg tror helt sikkert at dette er en versjon av originaloppskrifta, sier han til nettstedet.

Kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola-Norge Stein Rømmerud vil hverken bekrefte eller avkrefte autentisiteten på funnet.

– Vi svarer aldri på spørsmål knytta til oppskrifta. Den er vår viktigste hemmelighet, og en stor del av suksessen, sier han til NRK.

Han påpeker at det alltid har vært spekulasjoner rundt hvordan Coca-Cola blir lagd, og at man bare kan google the secret recipe of Coca-Cola for å få dette bekrefta.

Merchandise 7x er hemmeligheten

På flaskene er Coca-Cola sparsomme med informasjon om hva forbrukerne putter i seg. Der listes det opp naturlige smakstilsetninger som inkluderer koffein, sammen med kullsyreholdig vann, sukker, fosforsyre og farge (karamell E150d).

Den påståtte avsløringa viser at de naturlige smakstilsetningene inneholder langt mer enn koffein.

Den hemmelige ingrediensen kjent som Merchandise 7x står totalt sett for mindre enn én prosent av formelen, men skal være helt avgjørende for å få fram den spesielle smaken.

Coca-Cola har flere ganger motstått krav på at oppskrifta skal avsløres. Ifølge Daily Mail var det nærmeste de har kommet å røpe noe den gangen de innrømma at drikken originalt inneholdt kokain, men at dette ble fjerna fra oppskrifta tidlig på 1900-tallet.

Det vites uansett ikke om konsernet har gjort flere forandringer på innholdet i drikken siden den originale oppskrifta ble lagd.