Hopp til innhold

Nordmenn med enorm giverglede til utlandet etter terrorangrepene

Norges befolkning har ikke glemt tørkekatastrofen på Afrikas Horn tross sorgen etter tragediene.

–Folk har gitt tre millioner kroner på fem dager, sier Røde Kors.

Somalia sult

Somaliere opplever nå en omfattende katastrofe.

Foto: Jason Straziuso / Ap

Hovedfokus i norske og internasjonale medier siden fredag har vært de grusomme tragediene i Oslo og på Utøya. Nordmenn har deltatt på minnemarkeringer og sørget sammen. Samtidig pågår det nå en omfattende tørkekatastrofe på Afrikas Horn, som er den mest alvorlige tørken området har hatt på 60 år. 11 millioner mennesker er rammet.

En rekke norske hjelpeorganisasjoner samler inn penger for å bidra med hjelpearbeid i Øst-Afrika.

Røde Kors er en av de sentrale hjelpeaktørene som bidrar i kriseområdene i Øst-Afrika. Fredag 15. juli trappet organisasjonen opp innsamlingsarbeidet sammen med det somaliske miljøet i Oslo. I begynnelsen gikk pengeinnsamlingen sakte. Fra den fredagen til påfølgende tirsdag kom det inn 100.000 kroner som ikke dekte det desperate behovet, derfor etterlyste Røde Kors større giverglede.

–Voldsom giverglede etter tragediene

I kjølvannet etter grusomhetene har Statsminister Jens Stoltenberg og Kongen appellert til folket om mer humanitet og demokrati, og det har vært en enorm folkelig mobilisering. Røde Kors har merket en enorm giverglede de siste dagene.


–Etter tragediene i Oslo og på Utøya fredag har organisasjonen fått inn 3 millioner kroner. Den første millionen kom fredag og lørdag, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv.

Han sier at dette viser at folk ikke har glemt Somalia og vil være med å hjelpe.
– Hvordan har det vært?
– Det har vært varmende. Det gjør sterkt inntrykk at folk i Norge bryr seg og vil vise internasjonal solidaritet. Folk har et behov for å gjøre noe hjemme og ute, sier Mollekleiv.

Mollekleiv tror at tiden etter tragediene har skapt varige verdier som vil gjøre nordmenn sterkere, og stolte fordi de ikke har svart med hevn og isolasjon, men tvert om har svart med humanitet, varme og internasjonal solidaritet.

Røde Kors har også hatt en stor pågang av nye medlemmer og nye frivillige etter terrorangrepene.

Innsamling til sultofre i Somalia

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, og flere somaliere gikk fredag 15. juli rundt med bøsser i Oslos gater for å samle inn penger til sultrammede Somalia og Kenya.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Arbeidet pågår for fullt

Siden terrorhandlingene fredag har det kommet inn 900.000 kroner til Kirkens Nødhjelp.

– Vårt arbeid med å hjelpe de sultrammede i Somalia, Etiopia og Kenya pågår for fullt, sier assisterende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Torbjørn Buer i en pressemelding.

Kirkens Nødhjelp opplyser at de arbeider blant annet i Gedo-regionen i Somalia, som anslås å være aller hardest rammet av sultkatastrofen. Organisasjonen jobber med å sikre vann og dele ut mat til de katastroferammede.


–Trenger hjelp i neste uke også

Bernt G. Apeland

Bernt G. Apeland er generalsekretær i Unicef.

Foto: SALTBONES, Olav A./Røde Kors / SALTBONES, Olav A./Røde Kors

Generalsekretær i Unicef, Bernt G. Apeland sier at folk har bidratt økonomisk til organisasjonens hjelpearbeider i Afrikas Horn siden terroranslagene fredag med 300.000 kroner.

Unicef fokuserer på å hjelpe barna i katastrofen med mat og vaksiner.


–Jeg syns responsen har vært veldig bra. Dette viser at det norske folk evner å håndtere to store katastrofer samtidig, sier Bernt G. Apeland.


Han mener det er både viktig og riktig at fokuset nå ligger på terrorangrepene i Norge og at folk bearbeider dette.
Apeland understreker at den alvorlige tørkekatastrofen vil vedvare, og håper folk etter hvert kan bidra mer.


–Det er god nok tid å vente til neste uke. Jeg håper på større respons når folk har fått bearbeidet sorg og folk kommer hjem fra ferie, for det trenger barna i Øst-Afrika, sier Apeland.

– Gir større beløper

– Det er imponerende at folk viser tydelig engasjement for en internasjonal katastrofe som ikke har blitt dekket så mye i media, sier kommunikasjonssjef Lisa Sivertsen i Care.
Hjelpeorganisasjonen har derimot merket at det er færre som gir penger til tørkekatastrofen siden fredag, men de som gjør det bidrar med større pengebeløper.

Organisasjonen jobber fortløpende med å sette i gang en større innsamlingsaksjon. I dag når organisasjonen en million mennesker med nødhjelp i området.
– Vi er takknemlige for støtten i disse dagene når folks hoder og hjerter er fylt med tragedie, sier Lisa Sivertsen i Care.

Kart over Somalia og Afrikas Horn

Kart over Somalia og Afrikas Horn

– Utfordrende område

– Det er ekstremt vanskelig å drive hjelpearbeid der, sier Sven Mollekleiv i Røde Kors.

Somalia er blant de farligste og vanskeligste landet i verden. Derfor er det viktig å oppfattes som uavhengig part, sier han. Røde Kors jobber i området gjennom sin søsterorganisasjon Røde Halvmåne.

Torild Skogsholm.

Torild Skogsholm er generalsekretær i Care.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Det er mange utfordringer for hjelpearbeidet på Afrikas Horn, blant annet er sikkerhetssituasjonen vanskelig i Sør-Somalia, sier Torild Skogsholm som er generalsekretær i Care.

Hun sier at de fleste hjelpeorganisasjonene gjør et effektivt nødhjelpsarbeid i området, hovedsakelig gjennom lokale partnere. Skogsholm mener at den største hindringen for å trappe opp innsatsen er mangel på penger.


– Vi kan redde hundretusenvis av liv, men det haster. Mer penger må bevilges nå, sier Torild Skogsholm.