Enorm faraostatue fram i lyset

Statuen av Tutankhamons bestefar, Amenhotep III, raget en gang 13 meter opp i været. Nå graves den fram bit for bit.

Amenhotepstatuen graves ut.

Amenhotepstatuen graves ut i Luxor.

Foto: AFP PHOTO / HO / SUPREME COUNCIL OF ANTIQUITIES

Arkeologer i Egypt har gravd fram en 13, 65 meter høy statue av den mektige faraoen Amenhotep III i hans tempel i Luxor. Statuen, som fremdeles mangler hode, er en av de største som noensinne er funnet.

Den store statuen av Amenhotep III utgjorde halvparten av et par som flankerte den nordlige inngangen til det store gravtempelet på vestbredden av Nilen. Akkurat nå er dette området utgangspunkt for massive utgravninger.

Leter etter en tvilling

Statuen består av sju store steinblokker av kvartsitt. Den ble funnet i 1928 og så gjemt igjen, melder egyptiske antikvitetsmyndigheter, The Supreme Council of Antiquities . Arkeologene forventer å finne tvillingstatuen under neste utgravingsperiode.

Deler av Amenhotepstatuen fra Luxor.

Deler av statuen av løvehodegudinnen Sekhmet i Luxor.

Foto: AFP Photo/HO/Supreme Council of Antiquities

Utgravingsleder Abdel-Ghaffar Wagdi sier at også to andre statuer ble avdekket samtidig: En av guden Thoth med bavianhode og en nesten to meter høy statue av gudinnen Sekhmet med løvehode.

Mektig hersker

Det 3400 år gamle tempelet er et av de største på Nilens vestbredd i Luxor, hvor de mektige faraoene bygde sine graver.

Amenhotep III, som var Tutankhamons bestefar, hersket i det 14. århundre før vår tidsregning. Han stod i spissen for et enormt imperium som strakk seg fra Nubia i sør til Syria i nord.

Agamemnons III gravtempel i Luxor

Memnonkolossene vokter Agamemnons tempel.

Foto: Asmaa Waguih / Reuters

Faraoens tempel er i stor grad ødelagt, muligens av oversvømmelser, og av murene står det lite igjen. Det ble også herjet av et jordskjelv i år 27 f.Kr.

Nå har altså arkeologene vært i stand til å grave fram et vell av gjenstander og statuer i de begravde ruinene. To svarte granittstatuer av Amenhotep III ble funnet på stedet i mars 2009.