Se Endeavours siste møte med den internasjonale romstasjonen

En sammenkobling i 350 kilometers høyde ble behørig dokumentert av italiensk astronaut. Se de spektakulære bildene her.

Endeavour landa 1. juni etter sin 25. og siste tur ut i verdensrommet. Bilder fra oppskytinga har for lengst gått sin seiersgang verden over, men nå er fotografier fra et annet - og mer eksklusivt perspektiv - publisert.

Det russiske romfartøyet Soyuz TMA-20 kobla seg fra ISS 23. mai, og på vei bort fra romstasjonen fikk astronaut Paolo Nespoli muligheten til å forevige Endeavour og ISS - sammenkobla.

159 dager i rommet

Endeavours drøyt to uker lange avskjedsreise blir for en svipptur å regne sammenligna med det astronautene på Soyuz var med på. Da romfartøyet landa i Kasakhstan samme dag som bildene ble tatt, hadde det tilbragt 159 dager i rommet.

Paolo Nespoli er ikke den eneste som har tatt spektakulære bilder av Endeavour - se blinkskudd fra flysetet her.

Endeavours ferd var den 134. og nest siste i romfergeprogrammets historie. Når Atlantis lander på Kennedy Space Center 20. juli er det slutt. For Endeavours del ender historien på et vitenskapsmuseum i Los Angeles.

Den siste turen ble spesiell på flere måter. Det var massiv medieoppmerksomhet knytta til Gabrielle Giffords tilstedeværelse på oppskytinga.

Kongresskvinnen som ble skutt i hodet under et attentatforsøk er gift med Mark Kelly, som leda astronautene på Endeavour.

I tillegg ble Alpha Magnetic-spektrometeret levert til ISS. Prosjektet, som er et av romfergehistoriens mes ambisiøse og har kosta 12 milliarder kroner, skal blant annet lete etter mørk materie og antimaterie ved å måle kosmisk stråling.

Andre ting verdt å nevne er at Mike Finke i løpet av turen ble den mest erfarne romreiseren i amerikansk historie med 381 dager i bane, og at de fire siste romvandringene i romfergeprogrammets historie ble gjennomført.

Slik så det ut da Endeavour ble skutt opp for siste gang:

Video Endeavour skutt opp for siste gang

Endeavour skutt opp for siste gang