En million år uten sex

Et spøkelsesinsekt har formert seg uten sex i en million år. Det er det lengste en insektart har overlevd med slik reproduksjon.

Timema!

Flere av timemaartene har klart seg fint uten sex i hundretusener av år, viser den nye studien.

Foto: Ken-ichi Ueda/Flickr Creative Commons

Spøkelsesinsektene, bedre kjent som pinnedyr eller vandrende blader, er noen merkelige skapninger. Noen av dem ser ut som kvister, og noen av dem klarer tydeligvis seg fullstendig uten mannfolk.

Minst fem av spøkelsesinsektartene kalt timimaer har nemlig ”jomfrufødsler” som standard fremgangsmåte. I slike tilfeller, som kalles aseksuell eller ukjønnet reproduksjon, produserer hunnen en genetisk klone av seg selv, uten at det er noen hann tilstede som befrukter eggene hennes.

Mange biologer mener en slik form for reproduksjon må være en evolusjonær blindvei, fordi artene ikke lenger har mulighet til å blande to sett med gener i den nye generasjonen.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)