NRK Meny
Normal

Egypt-smugling er milliardbransje

En mumiesarkofag ble konfiskert av politiet i New York, deretter ble en hel smuglerliga rullet opp.

Mektig mumie fra Egypt

Kunne du tenkt deg å kjøpe en mumie, og ha den for eksempel i kjelleren? Dette er mumien av dronning Hatshepsut, som regjerte 1503-1482 f.Kr.

Foto: NASSER NURI / REUTERS

Mumiesarkofagen ble funnet hos en antikvitetshandler, og dette er første gang en slik antikvitetssmuglerring har blitt tatt i USA, ifølge LiveScience.

I midten av juli tok amerikanske myndighter ut tiltale mot flere antikvitetshandlere i New York, Virginia og Dubai. De skal ha konspirert for å smugle inn antikviteter sammen med en samler i Virginia.

– Dette er en banebrytende sak for oss. For første gang har et smuglernettverk som selger historiske gjenstander blitt tatt i USA, sier agent James Hayes ved U.S Immigration and Customs Enforcement and Homeland Security Investigations.

Samlingen som ble avdekket var en mumiesarkofag, og andre egyptiske skulpturer. Verdiene i smuglerbransjen for antikviteter regnes for å være på flere milliarder dollar, men det er usikre tall.

Bransjen er også svært utbredt, siden det finnes såpass mange antikviteter og mumier i den enorme egyptiske ørkenen som er svært vanskelig å kontrollere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sarkofag

Sarkofager skal også være ettertraktede objekter.

Foto: Vivek Prakash / Scanpix/Reuters

– Sarkofag i stua

Saphinaz Amal Naguib er professor i kulturhistorie ved Universitet i Oslo, og har selv sett egyptiske gjenstander på steder man kanskje ikke kunne ventet seg.

– Jeg var hjemme hos en belgisk samler, og der sto det en sarkofag midt i stuen.

– Det finnes mange private samlere som har nok penger til å kjøpe levninger fra gamle Egypt.

Sarkofagene er mest populære å smugle. De er utrolig flotte og dekorative, og kan også inneholde for eksempel gullgjenstander som den avdøde ble begravd med.

Hun mener museer må passe seg når de skal handle gjenstander og levninger fra oldtids-Egypt.

– Det er jo etisk problematisk hvis både offentlige og private museer kjøper ulovlig importerte gjenstander.

Naguib mener overtro er en av grunnene til at samlere vil omgi seg med levninger fra det gamle Egypt.

– Troen om det egyptiske livet etter døden har en helt egen tiltrekning, og noen vil kanskje tro at disse gjenstandene vil påvirke deres egne liv

– Gjenstandene er også veldig estetisk pene, for ikke å snakke om svært gamle.

Perioden vi kaller ”Det gamle Egypt” varte i over 3000 år, fra rundt 3100 f.Kr. til 30 f.Kr. Disse gjenstandene kan dermed være mange tusen år gamle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pyramidane i Giza

Den eldste pyramiden i Giza er rundt 4500 år gammel.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Smuglet mumier siden barokken

Mumiesmugling er ikke noen moderne form for kriminalitet, men har vært utbredt i flere hundre år. Det har også vært mange mumier å ta av.

– Mumifisering var ikke bare for faraoer og de øvre klassene. Det var helt vanlig for svært mange i hundrevis av år i gamle Egypt, sier egyptolog Regine Schulz, kurator for oldtidskunst ved Walters Art Museum i Baltimore, til LiveScience.

Saphinaz Amal Naguib tror ikke mumiesmugling er det mest utbredte, siden samlere er ofte mer oppatt av alt som omga den avdøde.

Hun forteller også om en bisarr fasinasjon for mumier som var utbredt i Europa fra 1600-tallet, helt fram til starten av det 20. århundre.

– Mumier ble malt opp til pulver og solgt som medisin som man skulle drikke. Dette er igjen ideen om evig liv og at pulveret skulle ha legende egenskaper på en eller annen måte.

– Du kunne rett og slett gå til en slags sunnkostbutikk og kjøpe mumiepulver. Det var svært populært.

Nå er det strengt forbudt å smugle med seg mumier eller andre antikviteter ut av Egypt.

Skjærer dem opp i små biter

Naguib tror det er mange som jobber for å smugle gjenstander ut av Egypt, og har selv sett uvurderlige gjenstander som har blitt ødelagt av smugling.

– De skjærer dem opp i små biter for å frakte dem ut av landet, og selge dem individuelt, sier hun.

–Dette er dessverre den vanligste formen for smugling vi ser.

Hva som egentlig smugles ut av Egypt er svært usikkert, men den Internasjonale Samlingen av Museer forbreder en rødliste over arkelogiske gjenstander som er i fare for å bli stjålet eller solgt.