Hopp til innhold

Edderkoppsilke sterkere enn stål

I over 25 år har forskere prøvd å få fram edderkoppsilke i store mengder. Nå har amerikanske forskere klart det, og denne silken er i teorien sterkere enn stål.

Spindelvev 1

Edderkopper er for aggressive til å produsere silke kommersielt, men nå har forskere funnet råd.

Foto: Anitha Kvamme

Supersilken stammer ikke fra edderkopper alene, nå har forskerne fått hjelp fra silkeormer for å lage en hybridsilke.

Fordi edderkopper er territoriale og tilbøyelige til å spise hverandre, har det ikke vært mulig å få edderkoppbestander til å produsere silke kommersielt.

Silkeormer fredeligere

Silkeormer har lenge produsert silke, og har ikke de samme tendensene til aggressivitet som edderkopper.

Gjennom genmodifisering har forskerne fått silkeormene til å produsere sammensatte fibre som inneholder silketråder fra både edderkoppen og silkeormen.

Det er forskere fra universitetet i Wyoming, ledet av professor Don Jarvis, som har fått til produksjonen av edderkoppsilken. Rapporten deres ble publisert i tidsskriftet Proceeding of the National Academy of Sciences i går.

– I gjennomsnitt er fibrene produsert av våre genmodifiserte silkeormer betydelig mye sterkere enn fibrene produsert av foreldredyrene, sier forskerne til Independent.

Mange bruksområder

Silkeorm

Skulle silketråd fra silkeormen vært strukket rundt hele Jorden, ville den bare veid 500 gram.

Foto: Fastily at en.wikipedia

Forskerne sier at de genmodifiserte ormene i utgangspunktet kan være til hjelp innen blant annet medisin.

Silken kan brukes i kunstige leddbånd og sener, vevteknologi, nytt biomateriale for sårleging og mikrokapsler til piller. Materialet er også så sterkt at det kan brukes i skuddsikre jakker, vester og innen ingeniørarbeid.

– Denne utviklingen representerer et skritt mot å produsere sterk silke til kommersiell bruk, sier doktor Christopher Holland fra universitetet i Oxford til BBC.

Overførte gener i silkeormen

Silkeormer er i stand til å lage kilometerlange tråder i kokongene sine. Forskerne ved universitetet i Wyoming flyttet eddekoppgenene som er ansvarlige for å lage tråder, inn i silkeormen.

Dette gjorde at de allerede sterke trådene kunne bli mye sterkere.

De genmodifiserte silkeormene er i stand til å produsere silke som til sammen er sterkere enn både edderkoppens og ormens opprinnelige silke.

Flere tidligere forsøk

Bioteknikere har prøvd å få fram genmodifiserte alternativer til edderkopper. Dette har de holdt på med helt siden forskere fant ut sammenhengen mellom edderkoppenes gener og silkeproduksjon.

Syntetiske edderkoppgener har blitt overført til bakterier, tobakkplanter og til og med geiter. Geitene produserte begrensede mengder silkeproteiner i melken sin.