Edderkopper i rommet

Hvordan vil edderkopper oppføre seg i en tilnærmet vektløs tilstand? Nå sender forskerne to kjempehjulspinnere ut på romferd for å se på edderkoppvaner i et mikrogravitasjonmiljø.

Nephila clavipes, merk hannen oppe til venstre

Kjempehjulspinneren, Nephila clavipes, skal forskes på i rommet.

Foto: Wikimedia Commons/Victor Patel

Edderkopp-paret av typen Nephila clavipes blir med på romferja Endeavours siste tur opp i rommet.

De to kjempehjulspinnerne får et spesiallaget oppholdssted. Denne "kassen" tilbyr jevn temperatur og fuktighet og har nok plass til at edderkoppene kan spinne sitt nett. På menyen til de gyldne edderkoppene står en fast tilførsel av fruktfluer.

Romferga Endeavour

Romferja Endeavour tar med seg kjempehjulspinnerne til den internasjonale romstasjonen.

Foto: BRUCE WEAVER / AFP

Opprinnelig skulle ferja skytes opp 29. april, men på grunn av tekniske problemer blir det ingen tur til romstasjonen ISS før tidligst 10. mai, melder NASA .

Asymmetriske nett

Tidligere har to hjulspinnere som lager symmetriske spindelvev, vært ute i rommet. Kjempehjulspinnerne som nå er klare for å gjøre en en innsats for romforskningen, kan som voksne spinne asymmetriske nett på over en meter.

Nå vil forskerne se om og hvordan edderkoppene vil spinne sitt nett forskjellig i vektløs tilstand. Resultatet vil hjelpe dem å forstå hvilken rolle gravitasjonen spiller for edderkoppene og deres følgesvenner fruktfluene.

Levende bilder fra edderkoppenes liv

– Jeg tror folk kan forholde seg til insekter de kan se hver dag, og de kan forstå hvorfor eksperimentet er interessant, sier Stefanie Countryman, koordinator for prosjektet.

Hun mener også at de visuelle sidene ved dette eksperimentet vil gjøre det attraktivt for folk flest.

Etterhvert vil du kunne se bilder fra edderkoppenes liv på romstasjonen her .

Trøbbel med fruktfluene

Forskerne høstet verdifulle erfaringer fra det forrige edderkoppeksperimentet og forsøker nå å unngå å gjøre de samme feilene. Den gang varte forsøket bare i åtte dager på grunn av at fruktfluene gjorde observasjonsvinduet slimete.

Dette gjorde sikten dårlig og begrenset studien.

I dette eksperimentet vil fruktfluene ha et rom adskilt fra edderkoppene. Mannskapet på romstasjonen vil dele ut fluenæringa hver fjerde dag. Dette skal gi fri sikt gjennom visningsvinduene i alle de 45 dagene forsøket varer.

Hvordan vil fruktfluene reagere?

Men fruktfluene er ikke bare med som mat for edderkoppene. De skal også studeres. Forskerne vil se på fluenes mobilitet over tid for å se om og i tilfelle hvordan de også reagerer når gravitasjonen er på et mikronivå.

Les: Edderkopp blir superkriger etter kastraksjon

Nå kan de observere vekst, adferds- og flymønster etter hvert som fluene utvikler seg.

Røslig type med appetitt

Edderkopp på hånden

- Veldig spennende med edderkopper i rommet, sier zoolog og edderkoppekspert Petter Jordan.

Foto: Petter Jordan

– Dette blir veldig spennende å følge med på, sier Petter Jordan entusiastisk.

Han er zoolog og spesialist på edderkopper. Jordan regner med at denne edderkopptypen er valgt fordi det er forsket mye på kjempehjulspinnerne. Man vet allerede mye om denne store edderkopptypen, der hunnen kan bli så stor som en voksen hånd.

– At det er fruktfluer eller bananfluer som utgjør kosten, tyder på at det er forholdsvis små edderkopper det er snakk om. Voksne utgaver av kjempehjulspinneren foretrekker større insekter som gresshopper, stankelbein og sånt. Den spiser alt den kan hanskes med, sier Petter Jordan.

Følges av kamera

Nå skal edderkoppene bare vente på avgang. Vel om bord vil de tilbringe fire dager i mørke før de er vel installert på den internasjonale romstasjonen. Der slås lys og kamera på. Både bilder og video sendes så tilbake til jorda og spente forskere.

– Å, heldige edderkopper som får dra ut i rommet!, avslutter edderkoppeksperten Petter Jordan.