Edderkopper bytter gaver mot sex

Tenker du at jo bedre gave du gir til kjæresten, jo større er sjansen for at det blir noe på deg? Noen edderkopper tilbyr gaver mot parring.

Edderkopp

Det å drasse rundt på et svært bytte, i håp om å treffe på ei dame, gjør edderkoppen mindre lett til beins enn vanlig. Dermed øker sjansen for at han selv blir noens måltid.

Foto: Leviathan/Wikimedia Creative Commons

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Gjensidighet er en sterk følelse, og når du får en gave blir du gjerne både takknemlig og gavmildt innstilt mot giveren.

Edderkopphanner har skjønt akkurat det, og utnytter gjensidigheten fullt ut i livets store kamp:

Hannene i arten stor lyngrovedderkopp, som vi også har her til lands, bruker gaver for å overtale hunnene til å ha sex med seg.

På samme måte som at det å handle julegaver kan føles som et enormt offer, er det også kostbart for edderkoppen å holde på givergleden:

Den blir tregere når den sleper rundt på en pakke, og risikerer derfor å bli spist.

Les hele saken hos Forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)