Edderkopper bytter gaver mot sex

Tenker du at jo bedre gave du gir til kjæresten, jo større er sjansen for at det blir noe på deg? Noen edderkopper tilbyr gaver mot parring.

Edderkopp

Det å drasse rundt på et svært bytte, i håp om å treffe på ei dame, gjør edderkoppen mindre lett til beins enn vanlig. Dermed øker sjansen for at han selv blir noens måltid.

Foto: Leviathan/Wikimedia Creative Commons

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Gjensidighet er en sterk følelse, og når du får en gave blir du gjerne både takknemlig og gavmildt innstilt mot giveren.

Edderkopphanner har skjønt akkurat det, og utnytter gjensidigheten fullt ut i livets store kamp:

Hannene i arten stor lyngrovedderkopp, som vi også har her til lands, bruker gaver for å overtale hunnene til å ha sex med seg.

På samme måte som at det å handle julegaver kan føles som et enormt offer, er det også kostbart for edderkoppen å holde på givergleden:

Den blir tregere når den sleper rundt på en pakke, og risikerer derfor å bli spist.

Les hele saken hos Forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)