NRK Meny
Normal

Dyrevernere raser mot hundekamp-spill

Appen Dog Wars oppfordrer brukerne til å trene digitale hunder for slåsskamper. Det nye spillet opprører dyrevernaktivister som vil ha den fjernet fra Android Market.

Dog Wars

Dyrevernere liker ikke at Andriod og Google har kommet med en ny app hvor man skal trene hunder til å bli slosskjemper. Folkene bak appen forsvarer spillet med at det nettopp bare er et spill.

Foto: Kage Games

Dog wars

I Dog Wars kan man trene hunder, og gi dem steroider og elektrosjokk. Det får dyrevernere til å se rødt.

Foto: Henrik Brattli Vold

Appen for Android telefoner fra Kage Games er gratis, og på Android Market skryter produsenten av at den aldri vil bli tilgjengelig som I-phone app. Apple kontrollerer innholdet i appene som finnes i Apple App Store i mye større grad enn de som er tilgjengelige via Android Market som eies av Google.

Kage Games reklamerer med at man kan mate og trene de virtuelle hundene for å kjempe med dem mot andre spilleres hunder.

NRK.no har testet appen hvor man også kan trene en hund til å bite og rive, og gi dyret steroider og elektrosjokk.

Dyrevernere har fotballstjerne med på laget

www.change.org, som er et nettsted hvor folk kan lage underskriftskampanjer, har nesten 10.000 skrevet under for å få Android og Google til å stanse spillet.

- Denne appen gjør hundekamp til en lek, den forsvarer grusomhet mot dyr og bidrar til å gjøre bruk av dyr i kampsport tillatt, skriver grunnleggeren av underskriftskampanjen, Stephanie Feldstein i oppropet.

Change.org har tidligere bidratt til å fjerne en omstridt app som skulle helbrede homofile fra Apple App Store.

Michael Vick

Fotballstjernen Michael Vicks er tidligere dømt for hundekamp, men er nå med på forsøket på å få fjernet appen.

Foto: cc/ Wickimedia commons

Også USAs største dyrevernsorganisasjon The Humane Society har kritisert appen, og de har fotballstjernen Michael Vick med på laget. Vick er quarterback på Philadelphia Eagels, og er tidligere dømt for å delta i en hundekamp-ring.

- Jeg har lært at hundekamp er en blindvei. Nå er jeg på riktig side i dette spørsmålet, og jeg mener det er feil å glorifisere denne formen for grusomheter mot dyr. Selv i en Android app blir ikke dette riktige signaler å gi til barn, sier han i en uttalelse til The Humane Society.

- Dyremishandling skjer ganske ofte

live kleveland

Live Kleveland i Dyrevernsalliansen synes den nye appen er uheldig.

Foto: Dyrevernalliansen

Hjemme i Norge ser Dyrevernalliansen appen i sammenheng med andre former for digital vold.

- Denne appen har mer til felles med andre typer fremstillinger av vold, som slosskamper og grovere voldsscener, enn dyremishandling. Det spesielle her er ikke dyremishandlingen, men at den type voldsspill blir utgitt, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland til NRK.no.

Hun synes likevel det er uheldig at dyremishandling blir fremstilt i underholdningssammenheng.

- Vi ser at dyremishandling forekommer ganske ofte i regi av barn og ungdom. Det viser at det er noe galt med holdningene til barn og unge, noe som gjør et slikt spill negativt selv om det ikke inneholder faktisk mishandling av dyr.

- Er bare et spill

Skaperne av appen har trolig forventet at spillet ville bli møtt av kritikk, for de har laget seks punkter på Android Market som forsvarer spillet.

Her skriver de blant annet at det bare er et spill og at det ikke er ulovlig å lage et spill av noe som er ulovlig i virkeligheten.

De skriver også at de setter pris på at folk har meninger om appen da de er tilhengere av ytringsfriheten.

Google dobbeltsjekker

Sjefen for Google i Norge, Jan Grønbech, har ikke hørt om Dog Wars da NRK.no kontakter ham.

Jan Grønbech

Adm.dir i Google Norge dobbeltsjekker om appen er i tråd med retningslinjene til Android.

Foto: Google

Men etter å ha testet appen vil han dobbeltsjekke om den er i tråd med retningslinjene til Android.

- Det finnes retningslinjer og det gjøres alltid en vurdering av appene. De som bryter retningslinjene blir stoppet. Jeg vil se om det har skjedd en feiltakelse i dette tilfellet, sier Jan Grønbech som er administrerende direktør i Google Norge til NRK.no.

Men Grønbech får noen timer senere opplyst av Android at appen er i tråd med retningslinjene.