Hopp til innhold

Dømt til å stenge pirat-nettsted

Flere filmselskaper har vunnet fram i Britisk høyesterett, og nå må internettleverandøren British Telecom (BT) blokkere en side med piratkopiert innhold.

Newzbin2

BT Group må blokkere nettsiden 'Newzbin2' etter en dom i britisk høyesterett.

Foto: Skjermdump

Twentieth Century Fox, Paramount Pictures, Disney og flere andre selskaper har vunnet fram mot nettsiden "Newzbin2". Denne siden legger ikke ut piratkopiert materiale selv, men linker til sider hvor man kan se ulovlig kopierte serier og filmer, melder Sky News.

Det var dette som fikk selskapene til å se rødt. De mente nettsiden drev med åpenbare brudd på åndsverkloven, og måtte blokkeres av British Telecom. Siden blir nå blokkert på samme måte som for eksempel nettsteder som leverer barneporno.

– Mange flere vil be om det samme

Før rettsaken hevdet talspersoner fra British Telecom at en slik blokkering ville gjøre det lettere for andre å kreve det samme.

British Telecom er en av verdens største leverandører av kommunikasjons -teknologi, og er den største aktøren i Storbritannia.

– Mange flere vil komme til oss for å få nettsteder med påstått ulovlig innhold stengt ute, sier talsmannen til Sky News.

Var allikevel fornøyde

Etter kjennelsen ble klar, var British Telecom allikevel fornøyd med resultatet. Selskapet sier denne dommen er en rettesnor i forhold til kompliserte forhold angående piratkopiert materiale på nettet.

En representant for Piratpartiet i Storbritannia, som er forkjempere for fri bruk av materiale på internett, mener kjennelsen er katastrofal.

– Dette kan virkelig sette i gang sensuren av nettsteder, og er en katastrofe for vanlige internettbrukere, sier representanten til Sky News.

Norske dommer

I Norge har flere saker som dette vært behandlet i retten, med forskjellig resultat.

En av disse sakene gikk til høyesterett, hvor en mann ble dømt for å lenke videre til sider med ulovlig innhold fra sin egen nettside.

For to år siden gikk rettighetshavere i Norge sammen om å få Telenor til å blokkere fildelingsnettstedet The Pirate Bay. Denne klagen vant ikke frem, og det er fortsatt mulig for Telenors kunder å bruke denne siden.

I dommen het det: «Telenor medvirker i åndsverklovens forstand ikke til straffbare eller erstatnignsbetingede handlinger blant sine sluttbrukere ved å stille sitt nett til rådighet for allmennheten uten å blokkere The Pirate Bay»

Ikke mer sensur

Gisle Hannemyr

Forsker og internettviter, Gisle Hannemyr.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

Gisle Hannemyr er forsker og internettviter, og han tror ikke at den britiske dommen vil nødvendigvis føre til mer sensur på internett.

– Sensur er noe som bryter med ytringsfriheten, og jeg ser ikke at denne typen aktivitet er beskyttet av ytringsfriheten.

– Vi lever i et samfunn som har visse lover, og hvis noen sprer noe som andre eier, er jo dette et lovbrudd, sier han til NRK.

– Hvis man tror på disse lovene, er denne dommen helt korrekt.

Han er usikker på hvor effektiv en slik blokkering er, men det gjør det vanskeligere for folk å komme inn på en side.

– Det finnes mange måter å omgå en slik blokkering, men de fleste mennesker vet jo egentlig ikke hvordan det gjøres. Mange laster ned ulovlig fordi det er gratis og enkelt. Hvis man må omgå en blokkeringen, vil det ikke bli like enkelt som før.

Hannemyr presiserer at det bør være opp til domstolene å avgjøre om et nettsted skal blokkeres. En slik dom må ikke få danne presedens.

– Hvis dommen innebærer at leverandørene får en generell plikt til å blokkere et nettsted dersom noen krever dette, er man på ville veier.

– Ansvaret for å beslutte hvilke nettsteder som skal blokkeres kan ikke ligge hos leverandørene, men hos domstolene. Det er bare domstolen som kan vurdere om innhold er ulovlig eller ikke, avslutter Hannemyr.