Hopp til innhold

Disse er nesten en million år gamle

Menneskene kom til Nord-Europa tidligere enn vi har trodd.

Britain Early Human

Her er bevisene - mennesket kom hit tidligere enn vi har trodd.

Foto: Sang Tan / Ap

Nye utgravinger i England har fått forskerne til å revurdere hvor lenge mennesket har befolka Nord-Europa. Tidligere har det vært antatt at våre primitive forfedre kom til England for ca. 700 000 år siden, dette har nå vist seg å være feil.

Minst 780 000 år gamle

I Happisburgh, Norfolk, på østkysten av England, har arkeologer nå funnet redskaper som er minst 780 000 år gamle. Forskerne mener at det er mulig at de kan dateres så langt tilbake som 950 000 år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi visste at det bodde mennesker her for 700 000 år siden, og kunne forklare det med at det var forholdsvis varmt da. 100 000 år tidligere var det derimot langt kaldere, og det har overraska oss at tidlige mennesker kunne leve i det klimaet, forteller Chris Stringer ved National Museum of History i London til Nature .

Menneskene som holdt til i England på denne tida slapp å krysse nordsjøen, England hang sammen med fastlands-Europa på dette tidspunktet.

Skjæreredskaper

Britain Early Human

Chris Stringer med funnene som har forandra synet på når mennesket inntok Nord-Europa.

Foto: Sang Tan / Ap

Stringer har vært med på å lede utgravingene som resulterte i funn av 78 flintredskaper. Forskerne tror redskapene er brukt til å skjære i kjøtt og tre av jegere og sankere.

Det er gjort funn som er blitt datert mye lengre tilbake i tid i Sør-Europa. Det antas at de første menneskene kom dit fra Afrika for rundt 1.8 millioner år siden. Men siden klimaet der var langt varmere enn forholdsvis kalde Happisburgh, er de nye funnene svært overraskende.

– Ikke apemenneske

Stringer forteller til Daily Mail at Norfolk-mannen ikke var noe «apemenneske».

– Han gikk oppreist, hadde forholdsvis stor hjerne og var relativt avansert. Panna var lav, tennene var store og Themsen og dens bredder var matfatet.

Norfolk-mannen var omgitt av elefanter, mammuter, neshorn, rådyr og gigantiske elger. I tillegg måtte han passe seg for sabeltanntigre og hyener store som løver.

Enkelte funn tyder på at kannibalisme var vanlig prosedyre, det er oppdaga bein med bitemerker på området.

Det fantes ikke huler i området, noe som tyder på at han brukte provisoriske skur for å holde kulda på avstand. Forskerne tror også Norfolk-mannen mestra ild, men det er ennå ikke bevist.

– Vi vet ikke så mye mer om menneskene som levde der, sier Stringer.

– Men vi spekulerer i at dette er eksemplarer av Homo antecessor, som er den eneste arten vi med sikkerhet levde i Europa da.