NRK Meny
Normal

Dette er brillene som kan gi deg trøbbel

I dag står amerikanerne i kø for å få med seg forsalget av Google-brillene. Men databrillene er ikke ukontroversielle, og i det siste har såkalte «glassholes» blitt fysisk angrepet.

Sergei Brin med Google Glass

Sergei Brin er en av utviklerne som står bak Google Glass. I dag får hvermannsen i USA mulighet til å skaffe seg de mye omtalte brillene.

Foto: KIMIHIRO HOSHINO / Afp

Google-brillene, først kjent under navnet Project Glass da prototypen ble vist fram i 2011, har i flere år vært et ettertraktet leketøy for teknologifrelste verden rundt.

Brillene har ennå ikke kommet i ordinært salg, og har så langt bare vært tilgjengelig for testere og heldige enkeltpersoner som er trukket ut fra et søknadsprogram.

I dag er det første gang hvermannsen kan kjøpe seg brillene, men kun i USA og kun i dag. Brillene blir ikke hyllevare før senere i år.

Det er kun personer med bostedsadresse i USA som kan benytte seg av tilbudet, som foregår via nett.

NRKbetas reporter Marius Arnesen testet brillene i ett døgn tidligere denne måneden. Les om hans opplevelse her.

Angriper «glassholes»

Det er ventet at brukermassen vil øke betraktelig i løpet av dagen, når amerikanske brillefrelste svir av rundt 9000 kroner på nyvinningen.

Men utbredelsen av brillene er ikke ukontroversiell, og brillene har lenge vært utskjelt for å være en potensiell trussel mot personvernet.

Brillene kan ta opp video i HD-kvalitet uten at omverdenen legger merke til det, og frykten for folk med onde eller perverse hensikter har ført til at det flere steder er forbudt å bevege seg med brillene på.

Så langt har det gått, at brukere av brillene har blitt fysisk angrepet av folk som har sett seg lei på såkalte «glassholes».

I februar i år ble den amerikanske kvinnen Sarah Slocum angrepet på en bar i San Francisco.

Slocum skulle vise en venninne hvordan brillene fungerer, da hun ble fysisk og verbalt angrepet av andre gjester på puben som forsøkte å rive brillene av henne.

Kastet brillene i bakken

Lørdag denne uka opplevde journalisten Kyle Russell det samme da han dekket en demonstrasjon i samme by.

Laster Twitter-innhold

Russell hadde akkurat sendt artikkelen over til desken fra en kafé og var på vei til t-banen, da en person rev av ham brillene, kastet dem i bakken og forsvant i folkemengden, ifølge Dazed Digital.

Google Glass

Google-brillene har også fått gjennomgå fordi de ser snåle ut. Selskapet har derfor kommet med ekstrautstyr som gjør at de ligner mer på vanlige briller eller solbriller.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

– Jeg hadde brillene på meg, men vil understreke at jeg ikke brukte dem på dette tidspunktet. Plutselig puttet en person hånden i ansiktet mitt og ropte «glass», skriver Russell på sin blogg hos Business Insider.

Man skulle kanskje tro at innbyggerne i San Francisco hadde vent seg til brillen, siden Google tross alt har ett av hovedkvarterene sine i byen.

Brillevettregler

Skjellsordet «glasshole» og den økende skepsisen og kritikken mot brillene, har åpenbart ført til bekymring innad i Google.

I forkant av tirsdagens frislipp i USA har teknologigiganten derfor sendt ut en liste med brillevettregler for å hjelpe folk til å bruke brillene på en anstendig måte.

Google råder brukerne til å ikke oppføre seg ekkelt eller uforskammet, spørre om tillatelse før man tar bilder eller video av folk.

Kundene blir også oppfordret til å spre informasjon om brillen for å øke forståelsen, og huske å ta pauser fra bruken og forholde seg til menneskene rundt seg.

Av de mer kuriøse rådene, anbefaler Google brillebrukerne å ikke drive ekstremsport som okseridning, kampsport eller vannski når du har dem på deg.