Riktige svinger kan avgjøre gullkampen

Riktig svingteknikk i nedoverbakkene kan avgjøre kampen om medaljene i Sotsji. Norske forskere arbeider med å finne den mest effektive svingmetoden på ski.

Marit Bjørgen i kvartfinalen

Forskere har studert svingteknikk hos 13 kvinnelige topputøvere for å finne ut hvilken teknikk som er den mest effektive.

Foto: Jussi Nukari / NTB Scanpix
Journalist i Gemini.no

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Da Marit Bjørgen til sist slo Justyna Kowaczyk under 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010, var det fordi hun dro fra i den siste svingen i den aller siste bakken.
Svingteknikk i nedoverbakker kan selvsagt avgjøre medaljefordelingen også i Sotsji, og forskere ved NTNU Senter for Toppidrettsforskning har gått grundig til verks i arbeidet med å finne den best mulige teknikken.

Les hele saken hos forskning.no.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)