Riktige svinger kan avgjøre gullkampen

Riktig svingteknikk i nedoverbakkene kan avgjøre kampen om medaljene i Sotsji. Norske forskere arbeider med å finne den mest effektive svingmetoden på ski.

Marit Bjørgen i kvartfinalen

Forskere har studert svingteknikk hos 13 kvinnelige topputøvere for å finne ut hvilken teknikk som er den mest effektive.

Foto: Jussi Nukari / NTB Scanpix
Journalist i Gemini.no

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Forskning.no byline» i nytt vindu

Da Marit Bjørgen til sist slo Justyna Kowaczyk under 15-kilometeren i Vancouver-OL i 2010, var det fordi hun dro fra i den siste svingen i den aller siste bakken.
Svingteknikk i nedoverbakker kan selvsagt avgjøre medaljefordelingen også i Sotsji, og forskere ved NTNU Senter for Toppidrettsforskning har gått grundig til verks i arbeidet med å finne den best mulige teknikken.

Les hele saken hos forskning.no.

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)