NRK Meny
Normal

50.000 rammet av ukjent hormonsykdom

En overdose mannlige hormoner fører til trøbbel for kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Eszter Vanky

Eszter Vanky studerer PCOS

Foto: NRK

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), kalles også mange-små-blærer-på-eggstokkene-syndrom. Årsaken er at blærer i eggstokkene er et av de sikreste tegnene på at en kvinne er rammet.

I stedenfor at et og et egg modner, stagnerer eggfoliklene som små blærer. På ultralyd vises disse halvmodne eggene som mange hulrom eller blærer i eggstokkvevet.

Dette er den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner i fruktbar alder, og kvinnene som er rammet, har ofte forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner. 

 

Symptomene

 

For å få diagnosen PCOS stiller legene krav om at minst to av disse tre kriteriene må være tilstede.

  1. Sjelden/ uregelmessig menstruasjon
  2. Typisk PCOS-utseende på eggstokkene ved ultralyd.
  3. Tegn på forhøyede nivåer av mannlige kjønnshormoner. Det kan være:

Økt mannlig hårvekst (skjegg / bart / hår på magen), eller høye nivåer av mannlige kjønnshormoner målt ved blodprøve.

I tilegg vil kvinnene ofte ha symptomer som:

  1. Overvekt, sentralisert rundt midjen (epleform)
  2. Tynt hodehår med viker
  3. Uren hud
  4. Økt forekomst av diabetes 2 (krever ikke insulin), høyt blodtrykk og hjerte/karsykdommer i familien.

LES: Studerer kvinner med PCOS

 

Utbredt men lite kjent

 

Forskerne regner med at 5 - 7 prosent av norske kvinner er rammet av PCOS i større eller mindre grad. De vil ofte oppdage at de er syke når de får problemer med å bli gravide. Forekomsten av PCOS ser ut til å være høyere i India, Pakistan, i noen middelhavsland og hos enkelte urfolk, som aboriginere i Australia, men det forskes likevel lite på tilstanden.

Forskerne vet foreløpig lite om årsakene til PCOS, men de sier det virker det som om arv og livsstil spiller en viktig rolle. 

Undersøkelser fra Storbritannia og USA skal ha vist en opphopning av PCOS i enkelte familier, men så langt har ingen klart å finne et eget PCOS-gen.

SE INNSLAG: Hormonforstyrrelse hindrer kvinner i å bli gravide

 

Styrket steinalderkvinnen

 

- En av teoriene er kvinner som kunne lagre mye energi og var muskelsterke og utholdene hadde en fordel i forhold til sine medsøstre, sier Eszter Vanky. Hun er overlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs hospital i Trondheim og ekspert på PCOS.

- De tøffe forholdene og mangelen på ernæring gjorde at det tidligere var gunstig for kvinner å ha økte doser med mannlige kjønnshormon, mener hun.

Nå gir de samme tilpassningene problemer. Vår bedagelige livsstil gjør at kvinner med PCOS er langt mer utsatt for å få plager av hormonforstyrrelsen sin.  

Overvekt hos en PCOS-kvinne forverrer symptomene, mens vektreduksjon gir en positiv effekt på sykdommen. Det kan både gi mindre hårvekst, mindre kviser og mer regelmessig menstruasjon. Det igjen øker sjansen for å bli gravid, og ifølge Vanky kan en vektnedgang på så lite som fem prosent avgjøre om kvinnen blir gravid eller ikke.

LES: Slankekur ga kul på magen