NRK Meny
Normal

Dette er Internetts farligste kjendiser

Søker du etter utfordrende bilder av skuespilleren Lily Collins (24) har du én syvendedels sjanse for å havne på en side med ondsinnet programvare. Og du trenger ikke laste ned noe for å bli rammet.

Harald Zwart

Lilly Collins er kjendisen som har størst sjanse for å smitte deg med datavirus eller annen ondsinnet programvare hvis du googler etter lettkledde bilder på nettet. Regissør Harald Zwart (t.v) og skuespiller-kollega Jamie Campbell Bower er derimot ikke å finne på listen over 'farlige kjendiser'.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

For syvende år på rad har antivirus-selskapet McAfee laget en liste over årets mest infiserte kjendiser på nett. Som tidligere år er det fortsatt kvinnene som dominerer listen over verdensvevens farligste navn, «Mad Men»-stjernen Jon Hamm er den eneste mannlige kjendisen på topp ti-listen.

Lily Collins

24 år gamle Lily Collins har vært på manges lepper dette året, noe som fører til at nettkriminelle bruker hennes navn og bilder for å lokke til seg nettsvindel-ofre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nettkriminelle vil alltid utnytte publikumsinteressen rundt prisutdelinger, nye filmer og TV-show. De profitterer på folks fascinasjon rundt kjendiser ved å lokke dem til sider som inneholder ondsinnet programvare, og som gjør det mulig å stjele passord og personlig informasjon, skriver McAfee i en pressemelding.

Les også: Datakrim for 20 milliarder kroner

Nakenbilder

Det største antallet ondsinnede nettsider dukket opp da selskapet søkte på kjendisenes navn i kombinasjon med søkeordene «free app download» og «nude pictures».

Lily Collins er for tiden aktuell i storfilmen «Mortal Instruments; City of Bones», som er regissert av nordmannen Harald Zwart. 24-åringen tar over den tvilsomme førsteplassen etter den 23 år gamle «Harry Potter»-stjernen Emma Watson, som var fjorårets farligste kjendis å søke etter.

På de påfølgende plassene finner vi den kanadiske artisten Avril Lavigne og skuespilleren Sandra Bullock. (Se hele listen i høyrespalten.)

Les også: Slik surfer du sikkert i ferien

Hold deg oppdatert

Vidar Sandland, Norsis

Vidar Sandland i Norsis understreker at det aller viktigste du kan gjøre er å oppdatere nettleseren og programmene jevnlig.

Foto: Ida Hjerkinn

Hvis du er blant dem som tror du er trygg så lenge du ikke velger å laste ned noe, tar du sannsynligvis feil.

Ifølge seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) trenger ofte ikke bandittene noe mer enn en eldre versjon av nettleseren din eller et program som ikke er oppdatert til siste versjon for å få en fot på innsiden av datamaskinen din.

Les også: – Du må anta at din PC er infisert

– Det aller viktigste du kan gjøre, er å hele tiden sørge for at alle programmer som kommuniserer med nettleseren er oppdatert. Er de ikke det, kan PC-en din bli infisert bare ved å besøke en nettside med skadelig kode, forklarer Sandland til NRK.no.

Faresignal

Hvis du vet at alt er oppdatert, skal du være obs på pop up-vinduer som ber deg om å oppdatere for eksempel flash eller Java.

– Disse må du ikke klikke på med mindre de dukker opp på et forventet sted, som at nettbanken ber deg om å oppdatere Java. Får du derimot et sånt pop up-vindu på NRK.no eller VG.no må du ikke klikke, da dette som regel vil føre deg til en falsk side med skadelige koder, forteller seniorrådgiveren.

Les også: – Det er for dårlig datasikkerhet i Norge

Sandland sier videre at en pop-up som ber deg installere eller laste ned noe er som regel første varsel om at noe er galt. Hvis du er i tvil anbefaler han også å søke opp nettadressen i Google.

– Google er nemlig veldig flinke til å varsle om nettsider de vet eller mistenker er ondsinnede.