Hopp til innhold

Dette er ikke datagrafikk

Det ser kanskje ut som grafikk fra et dataspill, men dette bildet er faktisk et fotografi. Du kan også lage slike bilder som er bedre enn hva øyet kan oppfatte.

My First HDR
Foto: Februum - http://www.flickr.com/photos/shivani_rana/

Bildet ovenfor er et såkalt HDR-bilde. HDR står for High Dynamic Range Imaging, som på norsk har blitt oversatt til "utvidet dynamisk område".

Kort forklart er et HDR-bilde et sammensatt todimensjonalt fotografi som gjengir virkeligheten bedre enn hva øyet klarer å se.

Flere detaljer

Et slik bilde har nemlig et stort spenn i dynamikken mellom lyse og mørke områder, noe som gjør at man ser detaljer som ellers ville vært enten skjult av mørket i skyggen eller nærmest blendet av kraftig lys som blitz.

Dette gjøres ved at en rekke bilder av det samme motivet, men med forskjellig eksponering, digitalt settes sammen til ett. Slik kan man kombinere ulik fokus, kortere eller lengre lukkertid og forskjellig blenderåpning i ett og samme fotografi.

Se hvordan det gjøres

Fotograf Lasse Berre er gjest i ukas Tekno, og her viser han eksempler på hvordan et slik bilde blir til.

– Et HDR-bilde er veldig intenst med mye farger, noe som er uheldig for hudtonene, sier han. De fleste slike bilder har derfor landskap som motiv, noe som kan bli seende svært kunstig ut og i mange tilfeller ligne på dataspillgrafikk.

Se episode 4 av Tekno i nett-tv

Liten nytteverdi

Hva er så hensikten med dette? Berre forteller at man på ingen måte har bruk for slike bilder, men at fotografene til enhver tid har utnyttet teknologien til fulle.

Resultatet kan bli riktig så fint å se på, noe utvalget i bildegalleriet til høyre viser.

Tekno, NRK2, torsdag 23. april kl 20.10